Що відомо про нового голову української Нацполіції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відомо про нового голову української Нацполіції

Казна та Політика
610
У середу, 8 лютого, Кабмін призначив новим керівником Національної поліції України 45-річного Сергія Князєва. Кандидатура генерала з майже 25-річним досвідом роботи в МВС була визнана найкращою з більш ніж 60 претендентів. Але опитані експерти вважають, що за Князєва реформа правоохоронної системи може зупинитися. DW зібрала основні факти про нового голову Нацполіціі і про те, як він боровся за цю посаду.
Багаторічна кар’єра в МВС
Свою службу в міліції Князєв почав ще в 1992 році в рідній Білій Церкві, дослужившись у 2008 році до керівника міського карного розшуку. У тому ж році він очолив карний розшук в Київській області, де відзначився спецоперацією з пошуку і арешту одного з найвідоміших серійних убивць України – Юрія Кузьменка на прізвисько Елвіс.
У Київській області Князєв пропрацював до осені 2014 року, коли наказом міністра внутрішніх справ Арсена Авакова був переведений в Донецьку область – виконувати обов’язки заступника начальника обласного управління МВС і керівника кримінальної поліції.
Уже через місяць після призначення майбутній головний поліцейський країни отримав орден Данила Галицького “За мужність і героїзм, проявлені при захисті суверенітету і територіальної цілісності України”. За офіційними даними МВС, на Донбасі Князєв виконував бойові завдання, а також брав участь в спецоперації з оборони Дебальцевого.
У липні 2015 року Сергія Князєва переводять на Закарпаття, де стався гучний конфлікт між правоохоронними органами та місцевим відділенням “Правого сектору”, який ледь не переріс у партизанську війну. Закарпатською поліцією Князєв керував менше року, після чого переїхав до Рівненської області – вирішувати проблеми з незаконним видобутком бурштину. Тоді, провівши масштабну спецоперацію, поліція затримала кількох чиновників місцевої прокуратури та СБУ, нібито причетних до “кришування” незаконного видобутку, але повністю перемогти копачів не вдалося і досі. Однак саме в Рівненській області Князєв отримав генеральське звання і в листопаді 2016-го був переведений до Києва, де очолив департамент карного розшуку вже на національному рівні.
Непрозорий конкурс?
Відбір кандидатів на посаду нового керівника Нацполіціі тривав більше двох місяців. На початку січня МВС повідомило, що 64 людини претендують на цю роль. Десять кандидатів, які набрали найвищі результати тестування, розглядалися спеціальною комісією, до складу якої увійшли три іноземних і три українських експерти. Найкращою була визнана кандидатура Князєва. Однак колишній юрист Нацполіціі Михайло Каменєв зазначає, що “конкурс пройшов закрито, не було ні трансляції співбесід, ні публікації програм кандидатів та їхніх декларацій”.
Джерело DW в Кабміні пояснює, що відібрана таким чином кандидатура нового керівника Нацполіціі повинна була бути умовно незалежною від міністра внутрішніх справ, який періодично вступає в конфлікти з президентською командою. “Князєв – досить самостійний професіонал, він має достатньо сміливості, щоб перечити Авакову”, – говорить співрозмовник.
Однак правозахисники наполягають на тому, що конкурс з самого початку був непрозорим, і не виключають залежності членів комісії від голови МВС Арсена Авакова. “Троє її іноземних членів з Данії, США та Канади навряд чи добре розбираються у всіх тонкощах політичної боротьби навколо МВС, – пояснює експерт з питань свободи мирних зібрань, активіст коаліції “Ні – поліцейській державі” Михайло Лебедь. – А українська “трійка” – лояльна до голови МВС”.
Без надії на реформи
Попередня голова Нацполіціі – грузинка Хатія Деканоїдзе – пішла з посади восени минулого року після тривалого конфлікту з Арсеном Аваковим. Уже після звільнення вона заявила, що довгий час була об’єктом політичного тиску, і що керівництво країни використовувало її як вітрину ліберальних реформ у правоохоронній сфері.
Призначення Сергія Князєва, на думку правозахисників, означає, що від лібералізації та гуманізації в поліції не залишиться навіть вітрини. “Про реформу можна забути. Звичайно, щось косметичне буде робитися, але це буде імітація. Права людини для поліції знову стануть смішними словами і скалкою в одному місці”, – зазначає Михайло Каменєв.
При цьому опитані DW співробітники МВС і поліції характеризують Сергія Князєва як успішного і досить жорсткого оперативника. В інтерв’ю українським ЗМІ він відверто критикує переатестацію співробітників МВС, яка спричинила брак кадрів в карному розшуку, а також кримінально-процесуальний кодекс в цілому – зокрема за м’якість запобіжних заходів.
Звідки квартири у дружини?
Але не встиг Сергій Князєв обійняти нову посаду, як навколо нього вже розгорнувся корупційний скандал. Журналіст-розслідувач проекту “Народне НАЗК” Денис Бігус напередодні призначення опублікував інформацію про дружину генерала Вікторію, яка володіє великою кількістю будинків і земельних ділянок, а також трьома дорогими авто, незважаючи на те, що, згідно з офіційними реєстрами, ніколи не займалася бізнесом.
Дружина не фігурує в деклараціях Князєва з 2011 року, у всіх інтерв’ю він називає її “колишньою”. Однак адреси її нерухомості, за відомостями Бігуса, дивним чином збігаються з місцем служби нового керівника Нацполіціі. Так, через кілька місяців після призначення Сергія Князєва керівником поліції Закарпаття в 2015 році Вікторія Князєва купила квартиру в Ужгороді, а також будинок і земельну ділянку в області.
Сам Князєв поки що не відповів журналістам на запитання про походження нерухомості його дружини. А один з членів конкурсної комісії, Євген Захаров, зазначив, що декларації кандидатів комісія не перевіряла.
Ігор Бурдига
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас