З банківського сектору в світ стартапа: над чим працюватимуть екс-приватівці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З банківського сектору в світ стартапа: над чим працюватимуть екс-приватівці

Фондовий ринок
1262
Колишні співробітники ПриватБанку, які займали керівні посади, вирішили залишити банківський сектор і піти в більш інноваційний і вільний ринок стартапу. Олег Гороховський – екс-заступник голови правління ПриватБанку, Дмитро Дубілет – екс-керівник IT-департаменту в ПриватБанку, а також Михайло Рогальський – екс-керівник бізнесу “Платежі та перекази” вже анонсували про створення нової фінтех-компанії – Fintech Band. “Будемо займатися наданням IT-послуг українським і зарубіжним банкам”, – заявив Олег Гороховський на своїй сторінці в Facebook.
Свята Трійця
Розпитавши у Дмитра Дубілета, хто ще, крім зазначених в анонсі людей, буде очолювати компанію, екс-керівник IT-департаменту в Приватбанку відповів сухо і конкретно: «Ця трійка – основна».
Можливо, залучати кого-небудь ще до керівної посади зовсім немає сенсу, оскільки екс-приватівці впевнені, що вони точно знають, цитуємо: «як створювати крутий роздрібний банк, і тепер готові ділитися цими знаннями».
Дмитро Дубілет також запевнив, що співпрацювати компанія має намір тільки з найкращими фахівцями, і не тільки з ПриватБанку: «У ПриватБанку працюють найкращі, тому, звичайно, будемо намагатися запросити частину наших колишніх колег до нас в команду. Але тут тонка грань, нам важливо, щоб не постраждав банк і його клієнти”, – зазначає він у коментарі для Finance.UA.
Послуги від Fintech Band
Основні послуги, які колишні співробітники Приватбанку мають намір розробляти – CRM-система, кредитні карти, Інтернет-банкінг тощо. На сьогоднішній день нова компанія вже розробила готову пропозицію, яка успішно надається банкам – Corezoid. Власне, це та сама хмарна операційна система, на базі якої працює Приват24.
Перевага роботи даної операційної системи полягає у високій швидкості та продуктивності.
В цілому, не дивно, що екс-приватівці націлилися на поширення даної пропозиції, оскільки ринок фінансових технологій насичений різноманітними послугами, які банки хотіли б негайно надавати своїм клієнтам. Але зміни всередині банків завжди спричиняють велику кількість витраченого часу і коштів.
У свою чергу, хмарна технологія дозволяє мінімізувати витрати і підтримувати велику кількість алгоритмів і бізнес-процесів одночасно.
На думку начальника відділу інтернет-банкінгу Укрсоцбанку Тараса Гаврилюка, незважаючи на витрати, які банки можуть мати в разі впровадження IT-продуктів на аутсорс, фінансовим установам є сенс розробляти і впроваджувати власні інновації.
«Своє програмне забезпечення виграє відразу за кількома позиціями: по-перше, – аудит коду, ви завжди знаєте, хто це написав, коли і в рамках якого проекту, навіть при плинності кадрів – у вас всі вихідні дані і доступи; по-друге, – швидкість адаптації, ви завжди можете поліпшити код, маючи до нього повний доступ, – зазначає він. – Що стосується бюджетів на розробку власними силами, то, як не дивно, вони можуть бути (і часто таки є) меншими, ніж при замовленні у сторонніх компаній. Вся справа в високій лояльності працівників до компанії і фіксованих тарифних сітках для кожної IT-шної спеціальності. А впровадження сучасних технологій можливе і в форматі консультацій з незалежними «гравцями софтверного ринку».
Стукайте, клієнти
З ким саме на сьогоднішній день Fintech Band веде переговори про майбутню співпрацю, з’ясувати не вдалося, Дмитро Дубілет відповів розмито: «На щастя, з багатьма клієнтами вже ведемо активні переговори».
Займатися всім співробітники компанії мають намір в рідному місті – Дніпрі.
Незважаючи на те, що не вдалося дізнатися, з ким же зараз компанія має намір укласти першу співпрацю, цікаво дізнатися, наскільки банки особисто зацікавлені в роботі з новою фінтех-компанією, яка, як стверджують засновники, допоможе створити хороший роздрібний банк.
На думку Тараса Гаврилюка, успіх роботи нової фінтех-компанії буде багато в чому залежати від відкритості і досвіду співпраці IT-підрозділів з подібними структурами в минулому.
«Сучасний український банк – досить консервативна структура, і, що важливо, фанатично піклується про конфіденційні дані клієнта. Тому отримати доступ до них (хоча б на етапі підготовки проекту) третім особам вкрай непросто. У разі успішного досвіду такий підхід не змусить на себе довго чекати. В іншому випадку, іноді просто вигідніше переманити до себе проектного менеджера з банку-конкурента або суміжного ринку зі схожим досвідом, щоб запустити якийсь довгограючий або амбітний проект», – додав він.
Аутсорс – таки працює
Часом все ж простіше придбати вже готовий продукт, і, виходячи з таких міркувань, банки найчастіше передають на аутсорс інфраструктурні послуги – мережа, обслуговування програмного забезпечення. Більш того, останнім часом намітився тренд до передачі послуг з написання систем інтернет-банкінгу.
«Особливо актуально це в світлі відмови від підтримки java-рішень в сегменті інтернет-банкінгу для юросіб. На жаль, банкам часто не вистачає експертизи в альтернативних технологіях. І якщо для написання необхідний спочатку великий штат програмістів, то вже після передачі “на баланс” системи, написаної третьою стороною, для підтримки працездатності достатньо штату з кількох людей», – розповів в бесіді з Finance.UA Тарас Гаврилюк.
Однак, повертаючись до вищезгаданих причин (чому банкам вигідно розробляти своє програмне забезпечення – ред.), у систем, переданих на аутсорс, набагато довший, але все ж таки часто бюджетно дуже витратний процес підтримки і розвитку таких систем, ніж якби системи створювалися всередині банку, вважає експерт.
Свобода, фінтех і музика
Лідери компанії, колишні співробітники Привату, вирішили, що називати свої продукти вони будуть на честь відомих музичних груп.
Власне, ось чому друга частина у назві компанії перекладається як “музична група”. Вийшов такий собі фьюжн фінансових технологій і музичних уподобань.
«Ми «пиляємо» (розробляємо – ред.) програми під назвою Queen, Beatles, Coldplay і т.д. До речі, під час нарад щодо цих продуктів ми включаємо на фоні відповідну музику. Вчора, наприклад, провели відмінний скрам (методологія гнучкої розробки ПО. Методологія робить акцент на якісному контролі процесу розробки – ред.) щодо платіжного блоку під Eleanor Rigby», – написав Дмитро Дубілет в Facebook.
Робота над стартапом внесла і свої корективи в життя Олега Гороховського.
«Я не отримую зарплату, а раніше був великим платником податків. У мене немає тепер свого кабінету, а кабінет у мене перемагав в якихось інтер’єрних конкурсах. У мене майже немає зустрічей у календарі, а колись він весь був забитий. Настрій змінюється по чотири рази на день, від ейфорії до паніки. Коли у мене псується настрій, я граю в більярд, а раніше працював від дзвінка до дзвінка. Я спілкуюся тільки з однодумцями – дуже розумними і цікавими людьми, найкращими у своїй справі. Ми сидимо в кабінеті з друзями, обговорюємо мокапи (спеціальним чином підготовлений файл, в якому можна свій дизайн розміщувати на реальних предметах – ред.), малюємо в Gantter.com діаграми Ганта, жартуємо і п’ємо каву. Ми точно знаємо, куди йти, і ми в шаленому драйві. Це – атмосфера стартапу, і це те, що запам’ятовується на все життя, і воно точно того варте!» – зазначає він.
Екс-приватівці, крім старанної роботи над стартапом, мають намір у майбутньому відкрити для багатьох завісу таємниць про роботу в Приватбанку.
Так, Олег Гороховський і Дмитро Дубілет напишуть книгу. Її назва поки ще невідома. Поки що, як розповів Дмитро Дубілет, вони з колегою «забавляються над цією ідеєю». А раніше на своїй сторінці Олег Гороховський трохи заінтригував усіх своїм постом: “Ось лише деякі історії, які там будуть:
  • Перерозподіл часток МПС. Як за два роки MasterCard отримав частку українського ринку вдвічі більшу за Visa.
  • Один день директора Кримського регіонального управління після згадки про нього в промові Путіна після захоплення Криму.
  • Історія одного обшуку. Як Тігіпко йшов у політику.
  • Історичний екскурс по перших особах НБУ. Ху із ху.
  • Спроби “віджимань” банку при різних режимах.
  • Спеціальний розділ для секти “свідків діри”, і багато іншого.Цікаво?”
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас