Рада прийняла за основу законопроект про Конституційний суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла за основу законопроект про Конституційний суд

Казна та Політика
372
Верховна Рада прийняла за основу проект закону “Про Конституційний суд України”. Проект закону, №5336-1, який був схвалений Радою з питань судової реформи при президенті України, підтримали 239 народних депутатів.
Проект імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності 30 вересня 2016 року, про порядок організації і діяльності КСУ, статус суддів Конституційного суду, встановлює норми, що стосуються підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду справ та виконання рішень суду.
Законопроект пропонує запровадити інститут конституційної скарги, яку зможе подати фізична або юридична особа за умови, якщо були використані всі національні засоби юридичного захисту. Конституційний суд буде діяти в складі колегій, сенатів або Великої палати.
В рамках колегій буде вирішуватися питання про відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою. Велика палата в повному складі суддів КСУ буде вирішувати питання про конституційність законів України, актів Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів України; офіційне тлумачення Конституції.
Законопроект вводить конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді КСУ, яким передбачено, що президент, Верховна Рада, з’їзд суддів будуть формувати конкурсні комісії.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас