"Щось недогледіли". Як зникли мільйони на перше в Україні Євробачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Щось недогледіли". Як зникли мільйони на перше в Україні Євробачення

Кримінал
1381
У 2005 році Євробачення обійшлося Україні в $20 млн (за тодішнім курсом це близько 100 млн грн). Через Помаранчеву революцію на підготовку залишалося три місяці. За скороченою процедурою було проведено 73 тендери, відібрано понад 200 фірм-підрядників і укладено 162 договори на виконання робіт. А робота нашвидкоруч створює прекрасну атмосферу, щоб гроші ніхто не рахував.
Ми звернулися до держаудиту, щоб роздобути дані про перевірку тодішніх витрат. Відповідь отримали сенсаційну. Порушень зафіксовано десятки, і суми величезні. Загальна сума невизначених держаудитом витрат – 25,6 млн грн, або понад $5 млн. Ще $4,5 млн від Європейського мовного союзу так і не надійшли на рахунки НТКУ, але були вказані в доходах. За даними ревізії, вони були передані трьом закордонним фірмам.
Тарас Стецьків, який в 2005-му керував НТКУ, звинувачення в корупції відкидає. На всі закиди держаудиту у нього одна відповідь – прокуратура справ на телекомпанії не завела: «КРУ перевіряло всі фінансові процедури. Потім вони все передали в прокуратуру. І прокуратура чітко сказала: претензій до НТКУ не має. Не було ніякого нецільового використання коштів. Була проблема тільки з одним з підрядників, який реалізовував квитки на півфінал. Там у нього не зійшлися цифри, і на нього потім наклали штраф. З такою швидкою підготовкою, можливо, ми щось недогледіли».
Насправді, недогледіли, за даними перевірки, майже всюди. Схеми різні і цікаві. Найпростіша – банальне завищення ціни. Наприклад, за оцінкою аудиторів, певне ТОВ надало послуг при будівництві сцени на 100 тис. грн, а отримало – півмільйона.
Але є й інше. Наприклад, інше ТОВ отримало від НТКУ 3 млн грн на транспортні послуги. 60% суми вони передали трьом іншим компаніям, які виконували майже всю роботу, а 40% залишили у себе. Ці три компанії надали 93 транспортні засоби, а те ТОВ – 3. За 1 млн 200 тис. грн! Всього 4,6 млн грн бюджетних коштів було віддано комерційним структурам за роботи, які НТКУ могла виконати сама. І так далі. Дані перевірки були передані в прокуратуру і СБУ, але там розчинилися.
Звичайно, поки що зарано говорити про корупцію при підготовці Євробачення-2017. Хоча б тому, що цю підготовку фактично не розпочато. Але, можливо, відповідним службам варто почати моніторити гроші під час їх витрати, а не постфактум, відшукуючи затерті сліди.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас