Хто в групі ризику. Українців почали звільняти частіше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто в групі ризику. Українців почали звільняти частіше

Особисті фінанси
1829
Через підвищену мінімалку і обмежені бюджети в Україні почалися масові скорочення. Людей звільняють, щоб оптимізувати штат, причому часто без попередження та пояснення причин. Експерти прогнозують, що хвиля звільнень продовжиться, а піку варто чекати в кінці лютого — на початку березня.
Без пояснення причин
Найчастіше звільнення зараз спостерігаються в медустановах. «Я працювала медсестрою в лабораторії, після підняття мінімалки у нас почалися скорочення, а ті, хто залишився працювати, фактично виконують роботу двох співробітників, але за одну зарплату. У трудовій написали: за власним бажанням, хоча ще восени всіх звільняли за угодою сторін. Тепер навіть якщо перебуватиму на обліку в центрі зайнятості, та отримати компенсацію не зможу», — розповіла нам киянка Юлія Красильникова.
«У нас всі самі йдуть. У січні тільки 18 осіб, а решта чекають весни і хочуть їхати за кордон», — пишуть на медичних форумах медсестри, фельдшери.
В одному з пологових будинків Київської області розповіли, що їх зібрали і пояснили: мовляв, через мінімальну зарплату доведеться звільнити до 40% медперсоналу. Щоб уникнути такого великого скорочення, запропонували написати заяву на 0,75 ставки, і багато хто погодився, хоча все одно кільком довелося піти. «Якщо найближчим часом не знайдуться гроші, то без роботи можуть залишитися 6,5 тисячі співробітників», — говорить голова профспілок працівників медицини Лариса Канаровська.
Втім, проблема не тільки в медицині. «Звільнили без будь-яких пояснень. Просто господарі вирішили, що двох бухгалтерів буде достатньо, а то бізнес збитковий. Про те, що хочуть звільнити, ніхто навіть не попередив, а хто ж мене тепер на роботу візьме після 40 років», — скаржиться нам колишня співробітниця одного з приватних харківських автосервісів Катерина Кирилова.
«У нас в магазині звільнили трьох продавців, інші повинні працювати фактично за двох. Багато людей — приїжджі, тому мовчать: їм потрібно якось за квартиру платити», — описує свою історію продавець книжкового магазину.
За словами економіста Олександра Охріменка, за угодою сторін зараз звільняють тільки в тому випадку, якщо людина вже знайшла нову роботу, але, як правило, намагаються звільнити за власним бажанням. Тому приховане безробіття все-таки буде рости.
«Найчастіше звільняють тих, хто влаштувався пізніше від інших, або змушують писати заяви на відпустки за станом здоров’я — людина ніби і звільнена, але, відповідно, і грошей платити їй не потрібно. Або ж бувають випадки, коли співробітників обманюють: спочатку просять написати заяву на звільнення нібито на деякий час, обіцяють взяти на роботу, але так цього і не роблять», — говорить Охріменко.
Без роботи ризикують залишитися 630 тисяч осіб
Експерти переконані, що безробіття зростатиме й надалі. Не заперечує цього і влада — за оцінками Нацбанку, загальна чисельність офіційно працевлаштованих працівників у цьому році може скоротитися на 9% порівняно з 2016 роком, а підвищення мінімалки до 3200 грн загрожує звільненням майже 630 тисяч осіб. У бюджетних організаціях, за словами голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, існує команда «згори» щодо оптимізації штату співробітників.
«Керівників нерідко викликають у Київ, загрожують їм звільненням, якщо не прорідять штати. За фактом у нас зростає приховане безробіття, але влада це заперечує. Люди готові на будь-яких умовах виїжджати за кордон, а зменшена кількість претендентів на вакансії подається прем’єром як збільшення кількості робочих місць, хоча більшість нинішніх вакансій в центрах зайнятості часто не відповідає кваліфікації звільненого співробітника — інженерам часто можуть запропонувати влаштуватися прибиральниками чи різноробочими», — розповів Волинець. За його словами, пік скорочень очікується вже в кінці лютого — на початку березня.
HR-експерт Тетяна Пашкіна каже, що вакансії для звільнених співробітників є, але і тут відзначаються нюанси. «Є проблема у тому, що ті ж медики, які залишаються без роботи, не можуть піти в приватні центри, оскільки не всі вміють поводитися з комп’ютерною технікою, а взяти в штат додаткового співробітника, який би цим займався, зараз невигідно. У нас зараз є така проблема серед претендентів, що, звільняючись, не всі згодні на перекваліфікацію: наприклад, замість роботи медсестрами або дільничними йти працювати в аптечний бізнес не хочуть, хоча там є вакансії», — говорить Пашкіна.
На думку експерта з кадрів Андрія Шевчука, найбільше безробіття торкнеться бюджетних організацій та малого бізнесу. «Звільняють молодший медперсонал, технічних працівників бюджетної сфери — слюсарів, сторожів, технічок, вихователів. Багато також звільнених серед продавців магазинів, менеджерів, бухгалтерів, фахівців з реклами та піару, банківських працівників, страховиків. Єдина порада для них — шукати себе в робочих спеціальностях або переучуватися. Наприклад, зараз піднімається будівельний бізнес, можна спробувати себе там», — каже Шевчук.
Просять відновити на роботі
Деякі звільнені вже просять відновити їх на роботі. Приміром, у Дмитрівській школі на Львівщині чотирьох співробітників звільнили нібито за несумлінне виконання своїх обов’язків. Самі співробітники вважають звільнення незаконним і вимагають їх відновити через суд. За словами юриста Ростислава Кравця, довести те, що тебе звільнили незаконно, практично нереально.
«Від самих роботодавців зараз мало що залежить — тут швидше потрібно пред’являти претензії до тих, хто за рахунок звільнень вирішив закрити діри в Пенсійному фонді. Звичайно, якщо ви написали заяву за власним бажанням, то в суді ви вже мало що доведете. Втім, на розгляди в судах потрібні час і гроші, тому відсоток вирішення трудових спорів через суди дуже малий», — говорить Кравець.
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас