В Україну повертається рекет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україну повертається рекет

Кримінал
9220
Українські підприємці все частіше скаржаться: їхній бізнес страждає від рекету. Вимагачі вимагають десятки тисяч доларів, а незгодним підпалюють майно і обстрілюють.
Щоправда, на відміну від злочинності 90-х, сьогодні кримінал не діє самостійно. Він покладається на прикриття правоохоронців або працює від імені громадських організацій і батальйонів.
“Не помічали” два роки
Днями в Запорізькій області знешкодили банду, яка два роки збирала данину з підприємців, а незгодним влаштовувала терор.
«Банда, на чолі якої стояли двоє молодих кавказців, почала діяти в 2014 році. Спочатку вони промишляли краденими телефонами, а потім «піднялися», розширилися до 20 осіб. Почали з автоперевізника з Дніпрорудного, у якого витребували 170 тис. грн. У 2015-му у жінки-підприємця рекетири забрали $14 тис., а у власників кіоску на ринку – $3 тис. У 2016 році підприємцю, яка не могла дати їм $10 тис., навіть довелося показувати рекетирам довідки, що у неї великі борги за кредитами. Всіх залякували, погрожували знищити майно, одному фермеру спалили комбайн. А в Василівці підприємця, з якого вимагали 500 тис. грн, вивезли за місто і мало не вбили. Люди зверталися в поліцію, справи відкривали, але ходу їм не давали. До постраждалих приходили бандити і вимагали забрати заяви. Спочатку все це було на рівні чуток, але в жовтні 2016 року до мене звернувся підприємець Олександр Дерій, у якого вони викрали машину і вимагали $10 тис. викупу, погрожували вбити», – розповів депутат Василівського райради Запорізької області, голова комісії з питань законності та боротьби зі злочинністю Анатолій Шевченко.
Потім підтвердилися і інші факти, продовжує наш співрозмовник. «Ми стали вимагати від Василівської поліції дій, але безрезультатно. І лише коли 25 січня 2017 року бандити з пістолета випустили вісім куль по магазину в Василівському районі, мовчати стало не можна – поліція затримала двох “шісток” банди, а її ватажки втекли. Скандал вийшов на рівень області, начальнику Василівського райвідділу винесли службову невідповідність, а начальників слідчого відділу і карного розшуку звільнили», – розповів Анатолій Шевченко.
Причому, за його словами, заарештовані вимагачі вже були звільнені під заставу. «Мені неодноразово потерпілі від цих рекетирів говорили, що банда діяла під прикриттям місцевої поліції. Та й та завзятість, з якою силовики їх «не помічали», дає підстави так вважати», – додає він.
“Від імені батальйонів”
Схожу банду в листопаді 2016 року знешкодили в Красилові Хмельницької області, повідомляє Нацполіція. Там двоє рекетирів два роки щомісяця «стригли» по 2 тис. грн з місцевих підприємців. У липні 2016 року одному з незговірливих бізнесменів вони спалили машину, а в дім батька іншого кинули коктейль Молотова.
А у Вінниці зараз йде суд над бандою з п’яти осіб, яка промишляла тим, що вишукувала заможних місцевих жителів і вимагала у них великі суми. Наприклад, влітку 2016 року, згідно з даними судового реєстру, вони за кілька «підходів» забрали у місцевого жителя $3 тис.
Чоловіка погрожували вбити, а один з вимагачів лякав бойовою гранатою, яку купив перед тим. Цікаво, що отримавши всю суму, бандити змусили потерпілого підписати боргову розписку, мовляв, тепер у них до нього претензій немає.
Нерідко здирники в своїх вимогах прикриваються темою АТО. Так, в Ніжині (Чернігівська обл.) двох чоловіків засудили на чотири роки за те, що вони вимагали від власника заправки щомісяця передавати їм сигарет на 400 грн нібито для передачі бійцям АТО. Однак замість сигарет власник віддав їм гроші. Виявилося, що чоловік, повернувшись із зони АТО, заручився покровительством голови місцевої організації ветеранів АТО і під виглядом збору допомоги бійцям кілька місяців вимагав гроші у всіх підприємців міста.
Підтверджують тенденцію і в колах малих підприємців. За словами бізнесменів, суми поборів стартують від 1000 грн на місяць. «Як правило, вимагачі представляються громадськими організаціями. Половина випадків про вимагання, коли ті представляються «ми від батальйонів». І це зараз, не в 2014-му, не в 2015 році! Аргументи, що бізнесмен і так допомагає армії, що у нього є подяки від військових, не діють: «Ви нам все одно повинні платити». У поліцію ми не скаржимося – сенсу немає, та й вона сама з вимагачами на паях. Навіть якщо їхній візит або напад зняла камера спостереження, стандартна відповідь в поліції: «Особистості не встановлені». Ті підприємці, які слабші, погоджуються платити, хто вже навчений – не платить. Ми намагаємося захищатися самі – рекетири бояться публічності, тому якщо виникає незрозуміла проблема, ми даємо оповіщення в «Вайбері». Приїжджають інші бізнесмени, починають знімати на телефон, ставити питання по закону, і тоді вимагачі відвалюють», – на умовах анонімності поділилися зі ЗМІ підприємці.
Юристи підтверджують, що вимагання зараз процвітає. «Я чую багато скарг від дрібних підприємців, що до них приходять міцні хлопці і прямо говорять: «Платіть, інакше ви тут працювати не будете, ми вам просто не дамо». До мене зверталися фермери, які розповідають: вони тільки зібрали урожай, а у них вимагають 50%. І дійсно, фермеру в Чернігівській області, який уперся, спалили комбайн, який був у кредиті! При цьому захисту від таких рекетирів майже немає. Вимагачі дуже впевнено почуваються, самі відкривають зустрічні кримінальні справи, а деякі мають підтримку у місцевої влади і силовиків», – каже адвокат Іван Ліберман.
У МВС кажуть, що чистять свої лави
Колишній лідер радикального «Наждака» Микола Дульський розповів: рекет діє з дозволу МВС. «“Смотрящіх” на всі “хлібні” напрями – перевезення, торгівля алкоголем, намивання піску – призначають в поліції. Як такого «дикого» рекету немає – злодіїв відсунули; незалежних від влади угруповань не існує. А на “розборки” авторитетів, трапляється, їздить навіть поліцейське начальство», – вважає Дульський.
У поліції визнали наявність справ, де в вимаганнях замішані правоохоронці. «Цих справ було багато раніше. І зараз в процесі переатестації там, де випадки підтверджуються, їх розслідує прокуратура, внутрішня безпека. В результаті такі люди притягуються до відповідальності. Кількість таких випадків зменшується», – говорить радник голови МВС Іван Варченко.
Ярослав Маркін, Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас