Українські енергокомпанії лякають зривом опалювального сезону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські енергокомпанії лякають зривом опалювального сезону

Енергетика
1411
Постачальникам електроенергії в Україні світять податкові пільги. У верховній Раді з’явився законопроект №6005 “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо стабілізації розрахунків на оптовому ринку електроенергії”.
Його автор, народний депутат від БПП Максим Єфімов, в пояснювальній записці до документа стверджує, що за останні два роки фінансова ситуація на оптовому ринку електроенергії помітно погіршилася. Практично всі суб’єкти, що працюють в галузі, накопичили чималі борги.
Зокрема, через несвоєчасні розрахунки українців за світло, заборгованість держпідприємства “Енергоринок” перед виробниками електроенергії зросла з 14,3 млрд. грн. в 2014 р до 27,9 млрд. в 2016 р. Це в свою чергу призвело до збільшення заборгованості генеруючих підприємств до 33,4 млрд. грн., в тому числі, бюджету вони винні 2,9 млрд. грн., а банкам – 18,5 млрд. грн.
Постачальників підводять споживачі. Наприклад, вуглевидобувні підприємства заборгували за спожиту електроенергію 9,9 млрд. грн, підприємства житлово-комунального господарства – 6,6 млрд. грн.
Плюс – збитки від енергопостачання окупованих регіонів Донбасу, з яких компанії ще й заплатили ПДВ. В результаті у них виник податковий борг з ПДВ і, як наслідок – неможливість реєстрації з 1 липня 2015 р.
“Енергоринок” тимчасово поповнює власний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ за рахунок спільних коштів учасників оптового ринку. Без цього компанія просто не зможе виписувати податкові накладні обленерго, а ті – споживачам. Станом на 1 січня 2017 року з оптового ринку вже вилучено понад 2 млрд. грн., і сума постійно зростає”, – наголошується в пояснювальній записці.
При цьому фіскальна служба ще й нараховує компаніям штрафи. Все це, на думку нардепа, унеможливлює нормальну підготовку до опалювального сезону 2017-2018 р.
Щоб уникнути проблем, автор законопроекту пропонує внести до Податкового кодексу кілька змін, в тому числі, вважати складені після 1 липня 2015 р, але не зареєстровані податкові накладні зареєстрованими, скасувати нарахування штрафів, переглянути податкові кредити і розстрочки для підприємств.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас