Українське ельдорадо: чому важливі інвестиції в переробку відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українське ельдорадо: чому важливі інвестиції в переробку відходів

Казна та Політика
3160
Ситуація з проблемою утилізації відходів в Україні набула катастрофічних масштабів. Сміттєсховища вже зараз займають близько 3% усієї території країни і продовжують збільшуватися в розмірах. Розмір сміттєвих полігонів за своєю площею перевищує територію Кіпру. Звалища, особливо нелегальні, не тільки погіршують екологічну обстановку, але і стали безпосередньою загрозою здоров’ю та життю людей.
Як гриби після дощу
На території країни 6 тис. легальних звалищ і полігонів, близько тисячі з них перевантажені сміттям. За офіційними даними, на легальних полігонах знаходиться 12,5 млрд тонн сміття. Щорічно на легальні звалища вивозиться близько 300 млн тонн сміття.
За оцінками експертів, крім легальних полігонів, в країні є близько 35 тис. нелегальних звалищ. Оскільки в країні не ведеться чіткий облік звалищ, точної кількості відходів, що знаходяться на них, не візьметься назвати ніхто.
Українське ельдорадо: чому важливі інвестиції в переробку відходів
Отруєна земля і палаючий метан
Звалища в Україні займають величезну площу, це близько 3% території країни. Це можна порівняти з площею такої європейської країни, як Кіпр. Якщо продовжувати їх експлуатувати і далі, будуть забруднюватися грунти, отруюватися повітря і грунтові води. Навіть якщо прибрати зі звалища все сміття, земля буде відновлюватися ще сотні років.
В результаті розкладання сміття з’являється метан, який призводить до самозаймання на сміттєвих полігонах. Саме це і сталося на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. В результаті трагедії під завалами палаючого сміття загинуло чотири людини. Екологи вважають, те саме може статися і в інших регіонах.
Українське ельдорадо: чому важливі інвестиції в переробку відходів
Особливо загрозлива ситуація складається навколо Києва, де існуючі звалища вже переповнені і не справляються кількістю сміття, яку нині завозять на них. Якщо ситуацію не почати виправляти, львівська трагедія має шанси повторитися.
Як Європа зі сміттям впоралася
На відміну від України, де сміття підлягає захороненню, в Європі вже давно пішли по більш раціональному і вигідному шляху – переробки відходів і отримання від цього економічної вигоди. Європа вже давно навчилася сортувати і переробляти сміття, отримуючи з нього паливо, вторсировину, електроенергію і тепло.
Світовим лідером переробки сміття стала Швеція. У Швеції переробляється 99% всього сміття, в той час як в нашій країні – не більше ніж 5%. Завдяки спалюванню відходів шведи значною мірою вирішили питання опалення будинків і забезпечення їх електроенергією. У Швеції зараз інша проблема – брак сміття для переробних заводів, для їх завантаження відходи імпортуються з інших країн.
Схожа ситуація в Німеччині, Австрії та Швейцарії, де рівень переробки сміття сягає 97%. В результаті сміттєзвалища були закриті через непотрібність, майже всі відходи переробляються швидко і з чималою вигодою. Наприклад, цементна промисловість уже давно працює за рахунок спалювання сміття.
ДОВІДКА Finance.UA: В світі близько 2600 сміттєспалювальних заводів, тільки в Японії їх більше ніж 100. В Україні лише чотири таких заводи, з них діючий лише один – в Києві.
Що в Європі виробляють з відходів:
  • макулатуру переробляють на папір, тканину, картон, руберойд;
  • з відходів пластика виготовляють іграшки, корпуси побутової техніки, предмети домашнього побуту;
  • деревину і солому переробляють на пелети для опалення будинків;
  • лом металів переплавляють для повторного використання;
  • Автомобільні шини переробляють на сировину для будівництва доріг, покриття тенісних кортів і підлоги, виробів з гуми;
  • скло використовують у виробництві будівельних матеріалів, фільтрів, кераміки;
  • листя дерев використовують як добриво.
Аналог «поховань»
Наша країна залишається однією з небагатьох європейських держав, де досі відсутня державна політика щодо стимулювання сортування і переробки сміття. Головна проблема – закон не зобов’язує виробників переробляти сміття.
Єдиний передбачений законом спосіб утилізації сміття – це поховання. Сортування і переробка сміття взагалі законодавчо не врегульовані.
Переробка сміття – річ затратна. У держави зараз на це грошей немає. А для приходу приватних інвестицій потрібно створити умови: прийняти необхідні закони, дати старт державній програмі з переробки відходів, встановити економічні стимули для інвесторів, надати лояльні податкові умови для підприємств галузі.
Директор компанії «УкрЕко-Індастрі» Сергій Єстремський переконаний, що тарифи з переробки сміття повинні регулюватися державою.
«Тариф на переробку сміття повинен бути вище від тарифу на його поховання, це буде стимулювати вкладати гроші в переробні підприємства. Підприємства через високі витрати на переробку відходів зможуть ефективно працювати тільки при чітко виписаних з боку держави правилах. Для мінімальної рентабельності тариф на переробку повинен становити 15 євро за тонну, – говорить Єстремський. – Зазначу, що в будівництво сміттєпереробного заводу «УкрЕко-Індастрі» в місті Рівне вже інвестовано 7 млн ​​євро. Введення в експлуатацію заводу дозволило на 50% знизити навантаження на міський полігон».
Держава може брати участь в будівництві сміттєпереробних підприємств за рахунок екологічного податку, вважає виконавчий директор компанії «АВЕ Умвельт Україна» Микола Бутенко. Сума інвестицій заводу, наприклад, в Закарпатті становитиме близько 10 млн євро. Окупність проекту – 8 років.
Сміття планується переробляти на органічні добрива і отримувати альтернативні джерела енергії.
Українське ельдорадо: чому важливі інвестиції в переробку відходів
На думку експертів, для зростання рівня переробки відходів Україні потрібно діяти так, як робили в країнах Євросоюзу, щоб стимулювати переробку сміття, а саме:
  • Підвищити тарифи на поховання сміття і встановити податки на виробників та імпортерів товарів в упаковці.
  • На рівні закону зобов’язати виробників та імпортерів упаковки брати участь в її утилізації і переробці.
  • Звільнити від податків підприємства з переробки сміття.
Українське ельдорадо: чому важливі інвестиції в переробку відходів
Скільки інвестицій необхідно?
У Німеччині працює понад 70 сміттєпереробних заводів, рівень переробки сміття – 97%. З огляду на обсяги похованих відходів, Україні для розвантаження сміттєзвалищ буде потрібно побудувати 50 переробних заводів, вважають експерти.
Для будівництва одного універсального заводу з переробки всіх видів твердих побутових відходів буде потрібно вкласти близько 20 млн доларів.
Таким чином, для вирішення проблеми переробки сміття необхідно знайти не менше ніж 1 млрд доларів. Оскільки у держави зараз таких грошей немає, без приватних інвестицій не обійтися.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас