Сергій Фурса: непопулярна реформа, або В очікуванні фінансової поліції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Фурса: непопулярна реформа, або В очікуванні фінансової поліції

Казна та Політика
1069
Непопулярні реформи бувають різні. Ось в середовищі громадян, яким більш до вподоби популісти і їм подібні, не люблять пенсійну або земельну реформи. І не будуть любити. І скоро будуть кричати, і популісти, і ці громадяни, про геноцид. Про клятих буржуїв. Про світову закулісу.
Але крики не так страшні, як мовчання, запевняє Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.
Мовчання, за яким борються з іншими непопулярними реформами. Використовуючи всю міць бюрократії. І парламентського саботажу. Непопулярними якраз серед популістів, а також чиновників і інших артистів розмовного жанру.
Йдеться про стандартні заходи, які вже встигли набити оскому: антикорупційні суди, повноваження НАБУ, а тепер ще й про фінансову поліцію. Її усіма силами намагаються зупинити різні міністерства, депутати та інші зацікавлені особи.
Сьогодні Мінфін мав представити законопроект про фінансову поліцію на засіданні уряду. Не представив. І це дуже погано…
Фінансова поліція повинна не тільки розігнати корупційне кубло податкової міліції в ДФС (шкода, що не саме ДФС, яке те саме кубло, тільки більше). Вона повинна забрати боротьбу з економічними злочинами у тих органів, які займаються нею від любові до мистецтва. До мистецтва маски-шоу і віджимання бізнесу. Коли СБУ приходить “шерстити” когось, то вони ж не ловлять там шпигунів. Вони ловлять рибу в каламутній воді. І з цим має бути покінчено. Це не справа контррозвідки.
Те саме і всі інші силові відомства, яких розвелося дуже багато. А значить, і клієнтів на те, щоб прийти і “закошмарити” бізнес, теж дуже багато.
І ось Мінфін хоче покінчити з цією вакханалією. Запровадити єдину службу, яка може боротися з економічними злочинами. Людей будуть набирати за принципом НАБУ, і вони отримають високу зарплату. Звичайно, це не може гарантувати їхню чесність, але дозволить піти туди чесним людям, які прийдуть не для того, щоб займатися корупцією і віджимати заводи.
Це буде величезний крок у боротьбі за інвестиційний клімат. І допоможе економічному зростанню в рази більше, ніж будь-яке друкування грошей. Але, звичайно, сильно вдарить по продажах Рендж Роверів і елітної нерухомості навколо обласних центрів.
Судячи з усього, цього хоче лише Мінфін. Притому з тієї ж причини, з якої це потрібно бізнесу, і МВФ. Але він зовнішній гравець, а рішення приймають внутрішні. Гравці. Які дуже не хочуть позбутися потоків. Не хочуть побачити привид незалежного органу. Вони вже обпеклися з НАБУ. І це видно з коментарів людей а-ля Охендовський, які лають нове відомство. Найбільш непопулярна реформа на сьогодні. Непопулярна серед суддів, чиновників і депутатів…
Так і створення фінансової поліції буде непопулярним серед прокурорів, офіцерів СБУ та співробітників податкової.
Але їхні почуття нас найменше повинні турбувати. А хвилювати нас має тільки те, що сотні корупціонерів будуть зацікавлені в тому, щоб загальмувати процес або внести в новий закон достатньо корупційних правок, які залишать лазівки для продовження бізнесу по-старому.
Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас