Рабський контракт і погроза розправи. Як політики ховають гроші після офшоргейта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рабський контракт і погроза розправи. Як політики ховають гроші після офшоргейта

Казна та Політика
1271
Розслідування офшорного скандалу з «панамськими документами» призупинено, а українські політики стали використовувати нові схеми, щоб заховати нажите «непосильною працею». Змінилася і географія – панамська історія налякала багатьох, а тому тепер віддпють перевагу Белізу і Британським островам.
Як розслідують
Прокуратура Панами призупинила розслідування офшорного скандалу, пов’язаного з ухиленням від сплати податків, в яких фігурують 72 колишніх і діючих лідери держав, в тому числі і президент України. Причиною стала скарга до Конституційного суду країни.
Юридична фірма Mossack Fonseca, яка причетна до реєстрації анонімних офшорних компаній, заявила, що документи були вкрадені. Тому інформація отримана незаконним шляхом. «Поки суд не розгляне скаргу і не прийме рішення, ми не можемо продовжувати своє розслідування», – пояснила панамський прокурор Кенія Порсел.
Скандал під назвою «панамські документи» вибухнув майже рік тому, коли в ЗМІ просочилася 2,6 терабайта компрометуючих документів. Викриття призвели до скандалів у багатьох країнах, в тому числі до відставки прем’єр-міністра Ісландії. Крім того, публікація документів дозволила повернути або заарештувати близько $110 млн корупційних коштів – майже $90 млн з них були заарештовані в Колумбії, $20 млн – в Мексиці.
«Україна – одна з семи країн, де правоохоронці не розслідують факти, оприлюднені в рамках публікації «панамських документів» про офшори», – йдеться в доповіді Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ). Нагадаємо, в Раді хотіли створити комісію з розслідування, але так і не наважилися.
Погрожують розправою
Втім, висновки українські політики все ж зробили. Юристи, які допомагають клієнтам ховати гроші в офшорах, кажуть, що багато хто злякався і переоформив свої фірми на помічників, а тих скріпили договорами позики.
«Житель Обухова на своєму авто підвіз друга до одного з гаражів в Києві. А через кілька днів дізнався від цього приятеля, що гараж був обкрадений і з нього зникли документи, пов’язані з офшорними компаніями. Автомобіль чоловіка зафіксували камери відеоспостереження, тому він потрапив в число підозрюваних. Друг попередив, що в разі, якщо з ним будуть зв’язуватися правоохоронні органи, він нічого не повинен повідомляти їм. І боятися він повинен не поліції, а представників його начальника. Адже якщо документи спливуть, то йому загрожує розправа», – йдеться в реєстрі.
Британії бояться
Юристи кажуть, що серед українських політиків і бізнесменів зараз найпопулярніші офшорні напрямки – Беліз, Велика Британія і Швейцарія, а Панамі вже довіряють менше.
«Беліз – ідеальна країна, щоб заховати гроші, і ваше прізвище ніде не спливе. Все оформляється на місцевого жителя, який отримує за це одноразову суму або щомісячну зарплату. Також після кількох скандалів багато хто намагається оформити «європейську прокладку». Тобто між офшорами і анонімним власником є ​​ще фірма в Європі, в якій працюють директор і бухгалтер. Так надійніше «не світитися». Коштує це трохи дорожче. Раніше Велик Британія була прекрасною країною, але в зв’язку з «брексітом» багато наших співвітчизників напружилися. Адже після виходу з ЄС там зобов’язані розкрити інформацію про власників фірм і рахунків. Тому ще одним варіантом стала Швейцарія, де створюється фіктивний інвестиційний фонд», – розповів нам юрист, який попросив не вказувати його імені.
Його колега Ростислав Кравець говорить, що фіскали, звісно, в курсі таких схем, але особливо цим не займаються: «Скільки було випадків, коли правоохоронні органи щось знаходили, а подальші розслідування фактично заморожувалися. Найбільш яскраві приклади – перевірка НАЗК декларацій чиновників, які навіть за явних невідповідностей, крім громадських скандалів, ні до чого не спричиняються».
Як заховати яхту
«Вєсти» зателефонували в одну з фірм, де оформляють офшори, і представилися помічником дуже впливового бізнесмена, якого ось-ось призначать на високу посаду в Кабмін. Ми попросили сховати яхту, і нашій легенді там не здивувалися. Більш того, повідомили, що ми далеко не перші звертаємося до них з таким проханням. «Можете купити іноземну компанію, щоб її представляла ваша довірена особа, і ця компанія викупить у нього яхту. Судно буде зареєстроване на іноземну юрособу», – сказали нам по телефону. І запропонували купити компанію в Шотландії: «Це буде коштувати $2000. Найдешевша – панамська компанія ($1750.). Боятися Панами не потрібно, то був одиничний витік».
Ярослав Маркін, Євгенія Іванова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас