Як в Україні "помилково" переписують бізнес на рейдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні "помилково" переписують бізнес на рейдерів

Кримінал
698
В Україні знову активізувалися рейдери. У 2016 р. в комісію при Міністерстві юстиції з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації майнових прав та бізнесу було подано більше тисячі заяв про захоплення бізнесу та нерухомості. Близько половини з них задовольнили.
Про це розповів секретар комісії, директор департаменту державної реєстрації та нотаріату Віталій Гайдук.
“В цілому, з урахуванням звернень, які ми перенаправляли в головні територіальні управління, до нас торік надійшло майже 3 тисячі скарг (в 2015 р. їх було близько 5 тис.). Але лише тисяча з них стосувалася компетенції комісії”, — зазначив він.
Водночас, на початку цього року спостерігається тенденція до зниження кількості скарг — за січень їх надійшло всього близько 50.
На кого “поклали око”
За словами Віталій Гайдука, Мін’юст намагається активно протидіяти рейдерським захопленням, і вже, нібито, досяг у цьому питанні чималого прогресу. Так, 28 жовтня президент України підписав розроблений за участю Мін’юсту “антирейдерський закон”.
Його основними новаціями є впровадження:
  • нотаріального засвідчення підписів голови та секретаря загальних зборів компанії при реєстрації змін юридичної особи;
  • нотаріального засвідчення підписів на статутних документах, розподільчому балансі, заявах про вихід із товариства;
  • кримінальної відповідальності реєстраторів за неправомірні дії при перереєстрації власності.
Також, з 1 лютого у роботі комісії на постійній основі братимуть участь представники Американської торгової палати, Європейської бізнес-асоціації та Ради бізнес-омбудсмена.
Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації працює вже рік. Інститут має розглядати скарги на незаконні реєстраційні дії. А серйозне рейдерське захоплення зазвичай не відбувається без участі держреєстраторів.
Як розповів представник Європейської бізнес асоціації, керівник практики корпоративного права Legal Group Віталій Бурдак, на сьогоднішній день рейдери найчастіше “атакують” середній та великий промисловий і сільськогосподарський бізнес. Малі підприємства рідко викликають інтерес у зловмисників.
“Рейдерство — як і раніше, поширене явище в Україні. За рік спроб захопити бізнес, враховуючи малий, середній і великий, налічують в середньому близько тисячі. При цьому, часто захоплення відбувається не з метою відібрати бізнес як такий, а просто щоб швидко розпродати активи підприємства: нерухомість або у випадку з аграрним сектором, зерно, яке зберігається на елеваторах”, — зазначив Віталій Бурдак.
Переписують швидко, а повертають через суд
При цьому, як розповіли в Мін’юсті, найчастіше бізнес “переписують” не зі зла держреєстраторів, а “через помилку або через неправильне тлумачення” українського законодавства. За словами Віталія Гайдука, реєстратори лише повинні перевірити наявність і правильність оформлення всіх поданих документів, а не їх справжність.
“Ми не можемо застосувати до реєстратора якісь стягнення, бо за законом він зробив все, що від нього вимагається. Після того, як рейдерський закон запрацював, не було “гучних рейдерських захоплень за участю держреєстраторів — лише поодинокі випадки”, — запевнив Віталій Гайдук.
Разом з цим, навіть якщо скарга була задоволена і реєстраційні дії скасували — це ще не привід спати спокійно. Крапку в розглядах може поставити тільки суд.
Та й бізнес часто скаржиться на те, що розгляд поданих в комісію заявок відбувається дуже довго — до місяця. За цей час рейдери можуть розпродати левову частку активів підприємства. Як зазначив Віталій Бурдак, оптимальний термін отримання рішення комісії — 10-15 днів.
При цьому, дуже часто скарги не приймають до розгляду через неправильну їх подачу самими підприємцями: немає підпису, дати, номера реєстраційних дій та ін.
“Рішення комісії хоч і буде плюсом в судових тяжбах, але не гарантує успіху. Головне, чого потрібно домогтися підприємцю — накласти заборону на здійснення будь-яких дій щодо підприємства та майна. Це допоможе убезпечити бізнес від рейдерів на час суду, які з таких питань тривають у нас мінімум півроку”, — зазначив Бурдак.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас