Бути збройовим бароном. Яку зброю і кому продає Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бути збройовим бароном. Яку зброю і кому продає Україна

Казна та Політика
2022
За даними Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI), Україна займає 2,6% світового ринку. Проблема тільки в тому, що на відміну від більшості країн, що випередили Україну в рейтингу, цей експорт – заслуга ще радянських оборонних запасів. Президент Петро Порошенко заявив, що потрібно нарощувати експорт озброєння, виробленого в Україні, анонсувавши розробку програми оновлення виробничих фондів.
У воєнний час експорт українських озброєнь впав в обсязі і тільки в 2016 тенденція почала змінюватися. За минулий рік державний концерн “Укроборонпром” збільшив продаж оборонки за кордон на чверть, до $756 млн. Значно зросла і кількість приватних гравців, які вже контролюють близько 62% українського ринку. Позиції Укроборонпрому в світовому рейтингу виробників озброєння впали на 32 пункти – з 58-го Україна опустилася на 90-е місце.
Головні потенційні покупці українського озброєння – Китай, Індія, Саудівська Аравія, Казахстан, Азербайджан, Пакистан і кілька африканських країн – Алжир, Єгипет, Ангола, Нігерія, Замбія, Ефіопія. Абсолютний рекордсмен, звичайно, Китай – на нього припадає 26% імпорту українських озброєнь за 2011-2015 роки. Втім, зараз Міноборони не менші надії покладає на співпрацю з Індією і Саудівською Аравією. За рахунок попередніх років на другому місці рейтингу українського експорту опинилася Росія, хоча співпраця з Москвою в оборонній сфері припинилося після червня 2014 року.
Китай
Експорт – Гвинтівки, літакові двигуни
Китай, як і Індія, традиційно російський ринок експорту озброєнь. Україні, однак, вдалося на ньому успішно закріпитися. Наприклад, в минулому році на виставці Airshow China країни домовилися про спільне виробництво зброї.
У 2014-му українське озброєння склало 13% загального імпорту оборонної продукції Китаю (Росія тоді перевершила Україну в п’ять разів). Українські підприємства “Антонов” і “Мотор Січ” продають в Пекін двигуни АІ-222-25. У планах спільне виробництво вертолітних двигунів.
Одночасно з цим Китай виступає і конкурентом України на ринку озброєнь. Після затримки поставки партії з 49 українських танків “Оплот” до Таїланду, там заявили, що скоротять купівлю в України і компенсують її китайськими танками.
Індія
Експорт – газові турбіни, модернізація і виробництво військово-транспортних літаків
До 2012 Україна уклала з Індією контракт на модернізацію військово-транспортних Ан-32 на $400 млн, поставку турбін “Зоря-Машпроект” і літакових двигунів на суму $110 млн. У 2016 році на DefExpо 2016 Міноборони України підписало з індійським міністерством і низкою компаній ВПК Індії 15 меморандумів про співпрацю. Вони включають виробництво військово-транспортних літаків і поставки газотурбінних установок (знову виробництва “Зоря-Машпроект”) для індійських військових кораблів.
Одночасно з підписанням вигідних для України меморандумів Індія відмовилася від пропозиції “Антонова” з постачання Індії морських патрульних літаків Ан-148МП, які розробляються на основі регіонального лайнера Ан-148. Замість цього Делі вибрав літаки Do-228, побудовані місцевою компанією Hindustan Aeronautics Limited в Канпурі.
Саудівська Аравія
Експорт – перспективи спільного виробництва літаків Ан-132, поставок 30 літаків Ан-178
У звітах служби експортного контролю України за 2015 рік немає жодної згадки про постачання озброєння до Саудівської Аравії. Проте, за даними Укроборонпрому, саме Саудівська Аравія була лідером за обсягами підписаних контрактів на поставку українського озброєння.
З відкритої інформації на сайті Укроборонпрому – тільки плани виробництва літаків Ан-132 в Саудівській Аравії фірмою Taqnia спільно з українським ДП “Антонов”, а також перспективи поставок 30 українських літаків Ан-178 для військово-повітряних сил Саудівської Аравії. Вартість контрактів з Саудівською Аравією окремо теж невідома. Називається цифра разом з експортом до Іраку – $1 млрд.
США
Експорт – гвинтівки та карабіни, переносні протитанкові рушниці, ракети для переносних зенітно-ракетних комплексів
В Україні одна з найбільш болючих тем у співпраці з США – отримання допомоги у вигляді озброєнь летального характеру. За час адміністрації Обами домогтися цього не вдалося. Швидше за все, не вдасться і з новим американським президентом.
Тим часом Україна безперешкодно експортує Вашингтону свої озброєння. Тільки в 2015 році Київ поставив США 10 тисяч гвинтівок і карабінів, 89 переносних протитанкових гармат і 226 ракет для ПЗРК. Все, крім останнього, – зброя, що залишилася ще з радянських часів. У 2014 році крім приблизно такої ж кількості гвинтівок Україна продала США ще й один БТР-4.
Таїланд
Експорт – БТР, БМ
У 2015-му Таїланд виявився єдиним напрямком експорту українських бойових броньованих машин. Бангкок тоді отримав 20 машин БТР різного класу, а також 5 БМ “Оплот”. Харківський завод ім. Малишева обіцяв до грудня 2015 року виробити 49 БТР, замовлених Таїландом. З погодженням з Міністерством оборони в 2016 році контракт, укладений в далекому в 2011 році, повинен був бути виконаний. Загальна вартість контракту – більше $200 млн. Виконати його в строк не вдалося.
Поки Україна невпевнено називає дату – кінець 2017 року, Таїланд шукає заміну українським “Оплотам” на китайському ринку. Бангкок вже домовився про поставку 28 китайських VT-4.
Нігерія
Експорт – танки, артилерійські системи великого калібру
Експорт українських озброєнь до Нігерії – класичний приклад розпродажі старої радянської зброї. Біля такої номенклатури в звітах SIPRI вказується: second hand. За інформацією за 2015 рік, Україна поставила в Нігерію 11 радянських танків Т-72М1 та 12 артилерійських систем великого калібру Д-30.
Замбія
Експорт – гвинтівки та карабіни, штурмові гвинтівки, легкі пулемети
У Замбію Україна поставляє виключно стрілецьку зброю. У 2015 році Київ експортував в Лусаку 2544 гвинтівки радянського виробництва, 104 штурмові гвинтівки і 17 легких кулеметів. До цього Замбія не значилася в українських контрактах на поставку стрілецького озброєння.
Олексій Коваленко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас