"Газпром" купив 34% акцій латвійського газотранспортного оператора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" купив 34% акцій латвійського газотранспортного оператора

Енергетика
564
Російський “Газпром” придбав 34,099% акцій в латвійському газотранспортному операторі Conexus Baltic Grid.
“Частка в статутному капіталі організації до придбання – 0%; частка голосуючих акцій, що належали організації до придбання, – 0%… Частка в статутному капіталі організації після придбання – 34,09911%; частка голосуючих акцій, належать організації після придбання, – 34,09911%”, – говориться в повідомленні.
Повідомляється, що зарахування голосуючих акцій організації на особовий рахунок в реєстрі власників іменних цінних паперів або на рахунок депо акціонерного товариства в депозитарії відбулося 2 січня 2017 року.
Нагадаємо, відповідно до закону про лібералізацію газового ринку Латвії, до квітня 2017 року компанія-монополіст Latvijas Gaze, одним з основних акціонерів якої є російський «Газпром», повинна бути розділена на два незалежних підприємства: оператора систем передачі і зберігання газу і оператора систем розподілу і торгівлі газом. В рамках реорганізації Latvijas Gaze в грудні 2016 року була заснована Conexus Baltic Grid. Новій компанії передані функції з розподілу і зберігання газу. Conexus Baltic Grid буде надавати послуги за тарифами Latvijas Gaze.
Передбачається, що спочатку структура акціонерів Conexus Baltic Grid буде практично повністю збігатися з Latvijas Gaze. Акціонерами останньої є «Газпром» (34%), Marguerite Fund (28,97%), Uniper Ruhrgas International GmbH (18,26%) і Itera Latvija (структура «Роснєфті», 16%). При цьому нове законодавство Латвії забороняє газовидобувним компаніям мати частки в активах з транспортування газу. У зв’язку з цим до 2018 р. «Газпром», Uniper і Itera Latvija повинні будуть вийти з газотранспортного бізнесу країни.
За матеріалами:
ПРАЙМ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас