Бізнес на гачку: чим загрожують спекуляції з новою "мінімалкою" в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес на гачку: чим загрожують спекуляції з новою "мінімалкою" в Україні

Особисті фінанси
1546
Як відомо, будь-яка дія викликає протидію. Винятком не стало і рішення Кабміну підвищити українцям “мінімалку” до 3200 гривень. Так, безліч спритних, але нечесних підприємців відразу почали придумувати, як піти від реалізації такої важливої ініціативи і всупереч наказам зверху заощадити на своїх підлеглих. Крім того, деякі “ділки” і зовсім почали вигадувати схеми збагачення за рахунок звичайних громадян, прикриваючись новими зарплатами.
Чи не доведеться українцям, які працюють за “мінімалку”, як і раніше, виживати на 1600 грн, і що влада робитиме з роботодавцями-саботажниками?
Правило без вийнятків
Незважаючи на те, що бізнес намагається знайти всілякі лазівки і залишити рішення про нову “мінімалку” тільки на папері, уряд налаштований більш ніж рішуче.
Так, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що боротиметься за те, щоб кожен громадянин країни, який працює, отримував щонайменше 3200 гривень.
“Я звертаюся до всіх роботодавців: шановні, дорогі друзі, будь ласка, цінуєте і поважайте своїх працівників”, – наголосив він, зазначивши, що чесний приватний сектор готовий платити людям підвищену мінімальну зарплату, а в бюджетній сфері кошти на ці цілі заздалегідь закладені в повному обсязі.
Крім того, Гройсман наголосив, що ця ініціатива спрямована не тільки на забезпечення громадян гідними зарплатами, а й на вирішення проблеми поповнення резервів Пенсійного фонду, який в майбутньому стане запорукою заможної старості мільйонів українців, які зараз працюють.
Прем’єр нагадав, що в Україні налічується 500 тис. пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію в 949 грн через те, що раніше їм виплачували зарплату “в конвертах”.
“Замість того, щоб роботодавець заплатив за працівника до Пенсійного фонду, можливо, він купив собі трохи кращий автомобіль. Вибачте, треба, щоб був баланс в тому, що в першу чергу треба забезпечити людей нормальною зарплатою. Я за те, щоб бізнес отримував доходи, заробляв гроші, але не за рахунок того, що роботодавці будуть тримати своїх працівників у зубожінні. Підвищення мінімальної заробітної плати в два рази – це виправдане рішення на користь людей України”, – переконаний Гройсман.
Він також додав, що приховування співробітників – не в інтересах працівника, оскільки після виходу на пенсію за несплату внесків до Пенсійного фонду він буде кинутий напризволяще.
Беззаконня покарають
Для того, щоб підприємці не почали вести свої підкилимні ігри і всіляко економити на зарплатах, в Кабміні одразу передбачили введення вельми відчутних санкцій проти порушників.
“Я не хочу нікого карати за це (невиплату “мінімалки”. – Ред.). Аналітично ми будемо бачити, хто де повівся неправильно. Мінфін і Мінсоцполітики це моніторять, і ми будемо боротися, щоб люди отримали свою зарплату”, – попередив Гройсман, розраховуючи на те, що через кілька місяців ситуація з оплатою праці в Україні повністю стабілізується.
Посприяти цьому повинні міжвідомчі робочі групи із забезпечення підвищення мінімальної зарплати, які вже працюють в кожній області. До складу груп входять заступники голів облдержадміністрацій, представники місцевих департаментів освіти, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, територіальних підрозділів Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби, Державної служби праці.
Головною метою цих структур контролю є миттєве реагування на будь-які скарги з приводу керівників підприємств, які не виконують рішення уряду щодо підвищення “мінімалки”. До слова, для того, щоб оформити таку скаргу, досить просто подзвонити на спеціальну урядову “гарячу лінію” за номером 15-45, після чого до роботодавця-порушника нагрянуть з перевіркою.
За дорученням віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, Державна служба праці найближчим часом завершить підготовку порядку проведення таких перевірок.
Чиновник наголосив, що документ, крім усього, буде передбачати і механізми запобігання корупційним діям з боку інспекторів Державної служби праці при проведенні перевірок.
“Перевірки не можуть стати інструментом тиску на сумлінних керівників підприємств, а документ, який повинен бути представлений вже на найближчому засіданні уряду, повинен містити запобіжники від проявів корупції з боку самих інспекторів”, – розповів він.
Збагатитися під шумок не вийде
Українцям ще навіть не встигли виплатити першу нову “мінімалку”, а міські маршрутки і міжміські автобуси вже зарясніли оголошеннями “У зв’язку з новими зарплатами проїзд дорожчає”. Перевізники почали тиснути на жалість, прибідняючись, мовляв, грошей на ремонт автопарку немає, і на бензин зовсім не вистачає.
Проте за такі несподівані самовільні повороти Кабмін пригрозив маршрутникам жорсткими заходами аж до позбавлення ліцензії.
“Дехто на підвищенні мінімальної зарплати до 3200 грн вирішив наростити собі статок і під соусом підвищення мінімальної зарплати почав підвищувати ціни. Особливо гостро в цьому плані питання стосується підвищення вартості міських і міжміських пасажирських перевезень в маршрутних таксі. Я хочу наголосити, що підвищення мінімальної заробітної плати у рази перестало бути підставою для підвищення цін”, – заявив Розенко.
У зв’язку зі сформованою ситуацією він доручив Мінінфраструктури та органам місцевої влади жорстко контролювати дії перевізників і припиняти неправомірне підвищення вартості проїзду в транспорті.
“Інакше як шахрайством і злочинними намірами ситуацію, коли якісь ділки хочуть нажитися на простих людях, я назвати не можу”, – резюмував Розенко.
Дуже сподіваємося, що бізнес перестане грати в кішки-мишки з владою і сприймати нові зарплати як спосіб збагатіти за чужий рахунок або заощадити на податках. Адже добре жити хочуть не тільки підприємці, а й звичайні люди, завдяки яким вони і тримаються на плаву. Ну а тим, хто забув таку просту істину, дуже скоро про це нагадають.
Вікторія Довгань
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас