Чого чекати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекати від курсу цього тижня?

Валюта
4957
Гривня продовжує зміцнюватися до долара на всіх сегментах валютного ринку. За минулий тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 27,43 грн до 27,19 грн, або а 0,9%.
Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, знизився за цей же час з 27,33 грн до 27,12 грн, або на 0,8%.
Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку знизилися за тиждень з 27,59/28,18 до 27,39/27,86. Таким чином, купівля знизилася на 0,7%, а продаж – на 1,1%. При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею знизився за тиждень з 2,2% до 1,7%.
Наприкінці минулого тижня НБУ вкотре спробував переконати ринки, що падіння гривні на початку року було тимчасовим явищем. За заявами регулятора, «в кінці грудня і на початку 2017 року тимчасово посилився девальваційний тиск на гривню в результаті дії низки ситуативних чинників». До таких факторів, на думку Нацбанку, відносяться:
а) сезонне ослаблення ділової активності, зокрема зниження надходжень валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції;
б) обмежена пропозиція валюти через наявність високої гривневої ліквідності у експортерів, які отримали в грудні відшкодування ПДВ на суму 16 млрд грн;
в) підвищений попит на валюту через високі бюджетні витрати в грудні.
Власне кажучи, ринкам не було сказано нічого нового, саме на ці чинники вказувала експертна спільнота, пояснюючи зростання долара на початку року.
Очевидно, що мали рацію ті, хто вказував на відсутність фундаментальних причин безперервного падіння гривні і очікував відкоту долара після його зростання, відзначає Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.
“З додаткових заяв НБУ варто відзначити озвучену ним схильність продовжити лібералізацію валютного ринку «в залежності від поточних умов і кон’юнктури”, – говорить експерт.
За прогнозами аналітика, до кінця поточного тижня офіційний курс долара може знизитися до 27,0 грн, на міжбанку – до 26,9 грн, на готівковому ринку – до 27,2/27,5 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас