Крістофер Дембик: «Око за око», або чим можуть обернутися підходи Трампа для економіки США та ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембик: «Око за око», або чим можуть обернутися підходи Трампа для економіки США та ЄС

Світ
873
Улюблена цитата Трампа з Біблії – «Око за око, зуб за зуб» – на багато що відкриває очі. Практично немає ніяких сумнівів у тому, що президентство Трампа ознаменується новими конфліктами, як всередині країни, так і за її межами. Американський президент передусім бізнесмен. Він опортуніст, який виступатиме за опортуністичні альянси – як це робить Китай – що від самого початку може серйозно заплутати європейських партнерів.
Трамп проявляє себе як справжній протекціоніст. Всупереч поширеній думці, це не просто поза, він справді в це вірить. В кінці 1980-х він вже відкрито висловлювався проти угод про вільну торгівлю.
Протекціонізм нерозривно пов’язаний з політичною історією США. Економічний розвиток країни в 19 столітті багато в чому будувався саме на протекціонізмі. З 1812 по 1849 роки середні мита зросли з 25% до 40%, що, однак, не зупинило стрімке зростання добробуту. Успішний досвід США в цьому можна пояснити теорією розміру націй.
Вона свідчить, що великі країни отримують переваги, зумовлені економією від масштабу. Національні компанії працюють краще, якщо мають вихід на зовнішні ринки, в США в 19 столітті це призвело до розвитку висококонкурентного сектора обробної промисловості.
Однак в умовах глобалізації цей підхід вже не життєздатний. Протекціонізм – це податок, який платитимуть домогосподарства, купуючи імпортні товари, які подорожчали. Твердження про те, що розвинута країна, така як Сполучені Штати, може виробляти всі товари від А до Я без збільшення витрат – думка хибна.
Поки Трамп займається Мексикою – це легка мішень, оскільки 80% експорту країни йде в США. Однак справжня мета нового президента – це Китай. Цей суперник вже серйозніший. Ось цифра, що наочно демонструє економічну ціну торговельної війни між Пекіном і Вашингтоном: на Китай і країни, що експортують товари в Китай, припадає 40% ВВП (3,1 трлн доларів).
При необхідності Китай може застосувати проти США два засоби:
1) купувати менше казначейських облігацій, що призведе до зростання процентних ставок і, таким чином, ускладнить реалізацію інфраструктурних планів Трампа;
2) у разі торгового спору (наприклад, після введення митних зборів) подати позов до Органу з врегулювання спорів у СОТ. Це трудомісткий і тривалий правовий процес, але рішення Органу буде обов’язковим до виконання для США, і у разі недотримання вимог може призвести до виходу країни з цієї міжнародної організації. Це економічно небезпечний шлях, тому що СОТ забезпечує американським експортерам непоганий захист.
Економічна політика Трампа (навіть якщо вона буде реалізована частково) може призвести до зростання процентних ставок у поєднанні з інфляційним тиском. Щоб уникнути цього, Штатам доведеться дозволити своїй валюті знецінитися і таким чином експортувати інфляцію своїм торговельним партнерам.
Саме так вчинили Ніксон в 70-х і Рейган у 80-х під тиском з боку американської промисловості.
Для Єврозони це буде означати новий цикл підвищення ставок, зміцнення євро і зростання інфляції, яке вдарить в першу чергу по купівельній спроможності домогосподарств, особливо в країнах з низькими темпами зростання, таких як Франція.
В цих умовах ЄЦБ буде змушений підтримувати акомодаційний режим довше, ніж планувалося, що посилить суперечності між прихильниками Драгі та Німеччиною, а також іншими країнами, які закликають до відмови від стимулюючих заходів.
Трамп – реальна загроза на 2017 рік; але ще небезпечнішим є ігнорований інвесторами ризик відкритого протистояння всередині ЄЦБ щодо кредитно-грошової політики.
Крістофер Дембик, глава відділу макроекономічного аналізу в Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас