Заступник Гонтаревої: деякі банки з українським капіталом - у дуже хорошому стані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник Гонтаревої: деякі банки з українським капіталом - у дуже хорошому стані

Фондовий ринок
1382
Заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в інтерв’ю «Українському тижню» заявив, що деякі банки з українським капіталом – у дуже хорошому стані.
«Немає в банків національності. Але у них є хороші або погані бізнес-моделі. Ми бачимо, що на ринку залишається багато банків з українським капіталом, які в дуже хорошому стані. Ознайомившись із результатами їхніх стрес-тестів, ми були навіть приємно здивовані в окремих випадках.
Тому не можна так узагальнювати, мовляв усі українські банки були погані, а з іноземним капіталом – хороші. Ми бачимо й дочірні банки іноземних груп, у яких досить багато проблем і яким довелося суттєво підвищувати власний капітал. Щоправда тут свою роль зіграв фактор підтримки акціонера, завдяки якій деякі банки залишилися на ринку.
Але головний фактор життєздатності – це все-таки бізнес-модель банку. Ми вже неодноразового говорили, що розповсюдженою моделлю роботи серед українських банків був принцип пилососа, і я не бачив жодного банку з іноземним капіталом, який працював за цією моделлю. Інша розповсюджена модель – пральня, яка відмиває гроші. Те саме: ми не бачили іноземних банків-пральнь серед дочірніх структур іноземних банків.
У нас однакове ставлення до всіх банків: якщо бачимо, що в установи з іноземним капіталом є якісь проблеми, то караємо її настільки ж суворо, які і всіх інших. Але найбільш разючі порушення, пов’язані з моделлю пилососа, коли банк збирав на ринку гроші вкладників і фінансував ними бізнес свого власника, чи моделями відмивання грошей, конвертації та всього іншого, на жаль, стосувалися здебільшого банків з українським приватним капіталом.
Я сам раніше працював у комерційному банку, і тоді було чимало розмов про те, що в НБУ різні підходи до різних груп банків. Раніше так і справді було. Бо іноземні банки, які були неготовими домовлятися з регулятором на тих умовах, на яких домовлялися українські, шукали захисту в іноземних юрисдикціях, у своїх акціонерів, міжнародних організацій тощо. Задача НБУ зараз – щоб до всіх банків були однакові вимоги, щоб не було підстав звинувачувати нас у різних підходах до різних банків.
Іноді нарікають, що це не так, бо один банк раніше вивели з ринку, інший пізніше. Але економіка не математика, і регулювання банківського сектору – також. Тому певний ступінь суб’єктивізму в рамках закону присутній, але глобально вимоги НБУ до всіх банків і їх груп однакові», – констатував Д. Сологуб.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас