Робота на 25% ставки. Чим для бюджетників обернулося підвищення мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота на 25% ставки. Чим для бюджетників обернулося підвищення мінімальної зарплати

Особисті фінанси
7440
Бюджетним організаціям не вистачає грошей на зарплати і комуналку. Експерти кажуть: попередні розрахунки щодо підвищення мінімалки не проводилися, тому не можна прогнозувати, скільки організацій опиняться під загрозою закриття.
Окремо стоїть питання нарахування зарплат, яке додалося в січні. «Вже повинні нараховуватися стипендії і зарплати, а їх ще навіть не порахували — невідомо, скільки залишиться на виплати після погашення комуналки і нарахування мінімалки», — сказали в Харківському університеті ім. Каразіна.
Не отримавши директив від Кабміну, директори намагаються вирішити проблеми на ходу. «По максимуму людей відправили у відпустки і намагаються «утрамбувати» нову мінзарплату в старий бюджет, адже після рішення про підвищення бюджети ніхто не переглядав, — сказав екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. — Потім будуть скорочувати штати, переводити працівників на половину і чверть ставки».
Процес вже розпочався. «Фонд зарплати і так був неповним, а після рішення Кабміну виявився напівпорожнім, — говорить голова профспілки працівників НАН Анатолій Широков. — Ми спостерігаємо масові скорочення, відпустки за свій рахунок, переведення на неповну зайнятість. Люди працюють по три дні на тиждень і отримують зарплату, яка не вище тієї, що була». За його словами, за підсумками минулого року з структури Академії наук скоротили 5 тисяч співробітників, а це 17% від загального числа працівників.
«Випливуть не всі. Щоб не було масових звільнень, місцевим бюджетам збільшили відрахування від податків. Але все з’їсть комуналка. Це показує, що жодних розрахунків не проводили. Йде експеримент на людях, і чим це закінчиться — незрозуміло», — говорить Кучеренко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас