Рибалка розповів, як збираються захищати клієнтів ломбардів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рибалка розповів, як збираються захищати клієнтів ломбардів

Особисті фінанси
1272
На шостій сесії парламенту, яка відкриється 7 лютого, на розгляд депутатів буде поданий законопроект «Про ломбарди і ломбардну діяльність» (№1800)
Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка.
За його словами, цей законопроект дозволить врегулювати цей ринок і дасть можливість більш ефективно працювати ломбардам, а їхнім клієнтам – почуватися більш захищеними».
«Законом пропонується збільшити статутний капітал для нових ломбардів, а для тих установ, у яких немає філій, пропонується встановити суму на рівні 500 тис. грн. Для мереж ця сума становитиме 1 млн грн», – сказав він.
Також пропонується врегулювати власне форму ломбарду.
Рибалка зазначив, що для зручності клієнтів такі установи найчастіше розміщуються в кіосках в метро та інших «прохідних місцях», але це зовсім не гарантує, що такий кіоск не знесе міська влада або ж сам власник, який залишить клієнта з його договором – але без закладених цінностей.
«Ми пропонуємо розміщувати ломбарди в приміщеннях площею не менше 5 кв. м (але не в переобладнаних пунктах обміну валют), і в обов’язковому порядку повинні бути камери відеоспостереження і охоронна сигналізація», – додав він.
За словами депутата, одним з важливих пунктів є те, що керівництво і головний бухгалтер ломбарду повинні мати бездоганну ділову репутацію, і без цієї умови ломбард не зможе отримати ліцензію.
«Також передбачено створення резервного фонду з метою покриття збитків від надання ломбардом фінансових послуг в розмірі не менше 15% мінімального статутного капіталу. Щорічно в нього повинно відраховуватися не менше 5% чистого прибутку ломбарду, це допоможе виключити використання ломбардів як інструмент ухилення від оподаткування», – зазначив він.
Рибалка також підкреслив, що пропонує за аналогією зі споживчим кредитуванням банками додати в законопроект норми про обов’язкове зазначення фінальної вартості кредиту для споживача.
«У третьому кварталі минулого року середньозважена річна ставка в ломбардах становила близько 180% річних, а це в рази вище будь-якого кредиту, не кажучи вже про істотно занижену оцінку застав. Незважаючи на це, громадяни все частіше користуються послугами ломбардів з міркувань так званої анонімності, хоча укладається офіційний договір із зазначенням всіх реквізитів», – зазначив Рибалка.
За його словами, комітет ініціюватиме додаткові обговорення документа з участю як представників ломбардів і регулятора, так і громадських організацій, які захищають права споживачів фінансових послуг.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас