В ЄС мають намір продовжувати будувати циркулярну економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС мають намір продовжувати будувати циркулярну економіку

Світ
1069
Європейський союз (ЄС) зробив нові кроки на шляху розвитку циркулярної економіки (економіки з багатооборотним використанням продукції).
“Побудова циркулярної економіки в Європі – це один з найважливіших пріоритетів нинішнього складу Комісії, ми добилися гарного прогресу і плануємо нові проекти в 2017 році”, – оголосив на прес-конференції перший заступник голови Єврокомісії (ЄК) Франс Тіммерманс.
“Ми замикаємо цикл проектування, виробництва, споживання і управління відходами, створюючи тим самим зелену, багатооборотну і конкурентоспроможну (економіку) Європи”, – зазначив він.
Цього тижня на прес-конференції в Єврокомісії були представлені звіт про перші результати прийнятого в грудні 2015 року плану дій та директива для країн-членів ЄС про перетворення відходів на енергію. На прес-конференції також було оголошено про створення платформи фінансової підтримки проекту Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), запропоновані зміни до законодавства ЄС, яке регулює використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні.
Як вказано в комюніке ЄК, циркулярна економіка забезпечує значну економію енергії і серйозні екологічні переваги. Вона створює робочі місця і можливості для соціальної інтеграції. Проект тісно пов’язаний з основними пріоритетами ЄС щодо зайнятості та економічного зростання, інвестицій, соціального порядку денного і інновацій у виробництві.
Заступник голови ЄК Юркі Катайнен, який курирує питання зайнятості, інвестицій і конкурентоспроможності, на тій же прес-конференції підкреслив, що мета Брюсселя – направити інвестиції, як державні, так і приватні, в циркулярну економіку, що дуже часто означає створення нової бізнес-моделі, інноваційних способів фінансування.
“Циркулярна економіка – це важливий елемент модернізації європейської економіки, ми на правильному шляху до цієї сталої зміни (економічної моделі)”, – сказав він.
Віце-президент ЄІБ Джонатан Тейлор заявив про готовність головної кредитної установи ЄС сприяти “зеленій” модернізації європейської економіки. На основі банку буде створена платформа фінансування, яка об’єднає власне ЄІБ, Єврокомісію, національні банки розвитку, інституційних інвесторів та інших зацікавлених гравців.
Вона буде підвищувати рівень інформованості про циркулярну економіку, про інвестиційні можливості, поширювати передовий досвід серед потенційних промоторів, аналізувати проекти та їхні фінансові потреби.
Він зазначив, що ЄІБ – найбільший в світі кредитор проектів у сфері клімату та сталого розвитку. Минулого року для них виділено 19 млрд євро. Нинішній план фінансування спирається на динаміку Інвестиційного плану для Європи (“плану Юнкера”), в рамках якого до кінця минулого року мобілізовано 164 млрд євро інвестицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас