У НБУ повідомили, якого зниження ставок за кредитами варто очікувати до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ повідомили, якого зниження ставок за кредитами варто очікувати до кінця року

Кредит&Депозит
1178
Банкіри очікують збереження тенденції попереднього року і подальшого зниження вартості ресурсів.
«Очікуємо, що процентні ставки будуть знижуватися, інфляція – сповільнюватися. У нас обережно-позитивні очікування на 2017 рік», – заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.
«В цілому ми очікуємо зниження кредитних ставок протягом цього року. Але це зниження буде дуже поступовим – близько 3-4% за рік – через все ще досить високі депозитні ставки. Крім того, обмежена можливість видавати довгі позики пов’язана з короткою ліквідністю у банків. Хоча терміни розміщення депозитів населення поступово збільшуються, на сьогоднішній день вони все ще не перевищують 12 місяців», – пояснив член правління – директор з ризиків Банку Кредит Дніпро Олег Пахомов.
Старший радник президента Альфа-банку Роман Шпек очікує, що в разі інфляції до 10% ставки за депозитами будуть не вищими за 14%. З огляду на те, що премія банку за ризик становить 2 п.п., вартість фінансування бізнесу буде на рівні 16%. «Якщо облікова ставка буде знижуватися, то ми вважаємо, що середня ставка за кредитами опуститься до 15-17% річних. Деякі банки вже зараз кредитують під 18-18,5% », – сказав голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.
Втім, деякі фактори зможуть загальмувати зниження ставок. Наприклад, вже зараз Нацбанк стурбований процентною політикою державних банків, які завищують вартість залучення коштів від клієнтів. «Нас турбує процентна політика держбанків. Чому держбанки конкурують між собою, пропонуючи такі високі ставки?»- зауважив Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас