Johnson & Johnson купує швейцарську фармкомпанію Actelion за $30 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Johnson & Johnson купує швейцарську фармкомпанію Actelion за $30 млрд

Фондовий ринок
409
Американський концерн Johnson & Johnson (J&J) оголосив про купівлю швейцарської фармацевтичної компанії Actelion Pharmaceuticals Ltd. за $30 млрд з виділенням дослідного підрозділу в незалежну компанію, йдеться в повідомленні сторін.
Угода буде однією з найбільших для американської компанії, зазначають аналітики. Купівля Actelion дозволить J&J, яка вже є світовим лідером в галузі виробництва товарів медичного призначення, додати до асортименту продукції нову категорію лікарських препаратів.
У боротьбі за швейцарську компанію Johnson & Johnson обійшла французьку Sanofi SA. У грудні переговори J&J і Actelion переривалися на кілька днів, американська компанія була готова відмовитися від угоди, але через тиждень сторони повернулися до обговорення умов. У серпні Sanofi поступилася іншому американському гіганту – Pfizer Inc., який придбав виробника протиракових препаратів Medivation Inc. за $14 млрд.
J&J почне скуповувати акції у акціонерів Actelion за ціною $280 або 280,08 швейцарського франка з оплатою в грошовій формі, йдеться в прес-релізі. Премія становить 23% до вартості паперів на закриття торгів 25 січня.
На основі підрозділу НДДКР Actelion буде створена нова компанія, яка згодом пройде реєстрацію на біржі. J&J збереже 16% її акцій.
Перед зривом переговорів у грудні J&J пропонувала $260 за акцію Actelion, тоді як Sanofi поліпшила пропозицію до $275.
Фінансовими консультантами J&J є Lazard і Citibank, юридичною стороною займаються Cravath, Swaine & Moore LLP, Homburger AG і SextonRiley LLP. Інтереси Actelion у фінансовій частині представляють Bank of America, Merrill Lynch і Credit Suisse, в юридичній – Niederer Kraft & Frey, Wachtell Lipton, Rosen & Katz і Slaughter & May.
Actelion спеціалізується на випуску препаратів, що застосовуються в лікуванні легеневої артеріальної гіпертензії. Компанія створена 20 років тому Жаном-Полем Клозелем, який зараз займає пост CEO, спільно з дружиною Мартін Клозель і групою дослідників, які раніше працювали в Roche Holding AG. Її препарат Tracleer для лікування підвищеного тиску в судинах легень (легенева артеріальна гіпертензія, ЛАГ) десять років тому став лідером у своєму сегменті.
У 2015 році виручка компанії склала 2,1 млрд швейцарських франків ($2,1 млрд), прибуток – 552 млн франків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас