У банку «Михайлівський» із найдорожчого майна лишились комутатори і сервери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У банку «Михайлівський» із найдорожчого майна лишились комутатори і сервери

Фондовий ринок
1372
Рішенням виконавчої дирекції Фонду затверджено акт формування ліквідаційної маси ПАТ «Банк Михайлівський». Попри те, що «на папері» вартість активів банку перевищила 5 113,52 млн грн, незалежні оцінщики оцінили їх у 36 разів менше.
Повідомляють у ФГВФО.
Відповідно до звітів, складених трьома компаніями-суб’єктами оціночної діяльності, – реальна вартість активів банку не перевищує 138,13 млн грн. У тому числі у 3,93 млн грн оцінено кредити фізичних та юридичних осіб, договори відчуження та погашення яких були визнані нікчемними, та які обліковуються на позабалансових рахунках банку. При цьому «на папері» вартість цих активів перевищує 1 895,02 млн грн.
Із того, що може бути продано у процесі ліквідації у найпершу чергу – це власне майно банку – старі комп’ютерна техніка, меблі, касове обладнання, банкомати та інше – яке незалежні оцінщики оцінили у 30,50 млн грн. На балансі банку немає жодного приміщення чи земельної ділянки комерційного призначення, а із транспортних засобів – лише причіп (колісний транспортний засіб САНТЕЙ 2000). 99,8 % від загального переліку основних засобів – це майно вартістю до 100 тис грн за одиницю.
Решта активів, передусім кредитні портфелі юридичних та фізичних осіб, у результаті втіленої 19 травня 2016 року (за кілька днів до введення тимчасової адміністрації) схеми, були фактично виведені з банку.
Зокрема, кредитний портфель юридичних осіб, розмір якого у звітності банку становив 1 477,99 млн грн, незалежні оцінщики оцінили у 59,47 млн грн. Такі цифри пояснюються тим, що майже весь кредитний портфель юросіб – кредити пов’язаних з власником банку компаній на суму 1 212,72 млн грн – напередодні визнання банку неплатоспроможним шляхом фіктивних проводок були виведені з банку. На балансі ж залишились, приміром, кредитні договори на майже 1 000 млн грн, єдиним забезпеченням за якими є землі сільськогосподарського призначення у Макарівському районі Київської області, орієнтовна ринкова вартість яких складає 50 млн грн. До того ж, діє мораторій на їх продаж.
Крім того, у результаті втіленої схеми якісний кредитний портфель фізичних осіб також виведений на фінансові компанії. Мова йде про понад 110 тис кредитних договорів на загальну суму 682,30 млн грн.
Фонд у судовому порядку намагається повернути виведені активи, аби у якомога більшому обсязі задовольнити вимоги кредиторів банку.
За фактом виявлених у банку махінацій, у тому числі із активами, подано сім заяв про вчинення кримінальних правопорушень.
У той же час, сума власних коштів банку на день введення тимчасової адміністрації становила 35,07 млн грн, у тому числі залишки у касах банку – 13,57 млн грн., кошти в інших банках – 21,51 млн грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас