Американські вчені перетворили графен на надпровідник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені перетворили графен на надпровідник

Технології&Авто
2073
Графен вважається дуже перспективним матеріалом, і багато вчених намагаються знайти йому нові практичні застосування. Так, дослідники з Університету Кембриджу змогли перетворити графен на надпровідник – матеріал з опором, близьким до нуля.
Звісно, надпровідність не є чимось незвичайним для сучасної науки, проте раніше вона вимагала дуже низьких температур, щоб бути ефективною. Найбільш революційним в цьому експерименті стало те, що при надпровідності матеріал залишався в межах своєї нормальної температури.
Знижений опір провідників дозволить не перетворювати так багато енергії на теплову в процесі роботи, а значить, проект вчених з Університету Кембриджу може дозволити створювати чіпи, які не потребуватимуть охолодження для роботи.
Раніше фахівці припускали, що графен може бути надпровідником. Минулого року під час експериментів надпровідникові властивості графена активували за допомогою додавання атомів кальцію, однак, за словами вчених, це змінило інші властивості матеріалу. Цього разу надпровідником виступає зв’язок графена з мідним оксидом празеодім-церію.
Як і безліч пов’язаних з графеном проектів, розробка перебуває на ранній стадії, але функціонує і теоретично може перевернути світ електроніки.
За матеріалами:
Engadget
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас