Вартість держвласності України, що підлягає приватизації, завищують - Білоус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість держвласності України, що підлягає приватизації, завищують - Білоус

Казна та Політика
272
Вартість державної власності України, що підлягає приватизації, сильно завищують, а рівень її привабливості для інвесторів сильно переоцінюється.
Про це заявив голова Фонду державного майна України Ігор Білоус.
За його словами, дані обставини сильно гальмують процес приватизації.
“Ми занадто переоцінюємо вартість держвласності і рівень її привабливості. У нас більше 90% держактивів введено в експлуатацію 50-150 років тому, їх окремі частини вкрадено або незаконно продано, а якщо говорити про держпідприємства – більшість має чималі борги. Все це позначається на їхній привабливості”, – заявив чиновник.
За його словами, сьогодні багато об’єктів, що підлягають приватизації, доводиться виставляти на продаж за 8-10 разів, знижуючи їх ціну.
“Ось кілька прикладів: в 2016-му продавали 40 підприємств на аукціонах, деякі з них виставляли на продаж за 3-4 рази, за деякими знижували ціну в 2-3 рази, а змогли продати всього 11, і тільки по двом з них ціна під час торгів зросла. Ми також намагалися продати більше 280 об’єктів малої приватизації, але вдалося реалізувати на аукціонах тільки 21 об’єкт (ще близько сотні пішли або на “голландських” аукціонах, або викуплені по одній заявці). І це при тому, що багато об’єктів ми виставляли на продаж по 8-10 разів”, – зазначив Білоус.
Голова ФДМ зазначив, що незалежні оцінювачі, без яких ФДМ не може виставляти ціну, називають занадто високі ціни для об’єктів фонду, що підлягають продажу.
“Їх оцінки практично завжди дуже завищені, прив’язані до курсу долара, аналогам якихось продажів або, ще гірше, до оголошень про продаж схожого об’єкта на ринку. Але ми знаємо, що одна справа – ціна в оголошенні про продаж і зовсім інша – ціна угоди. Її вам, як правило, ніхто не скаже”, – уклав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас