Внутрішні авіаперельоти в Україні можуть подешевшати на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Внутрішні авіаперельоти в Україні можуть подешевшати на третину

Світ
1000
Внутрішні авіарейси в Україні зараз дорожчі за міжнародні. Причина банальна – на перельоти по країні нараховується ПДВ, а на закордонні – ні. Але незабаром ситуація може змінитися.
Українці хочуть літати
Генеральний директор міжнародного аеропорту ім. Данила Галицького Тетяна Романовська повідомила про ініціативу, яка була підтримана, за її словами, міністерством інфраструктури.
“Ми працюємо над доповненням до програми знижок на аеропортові збори. Але без системного підходу здешевити рейси буде складно. Попит на перельоти зі Львова великий. Нам цікаві Одеса, Харків, Херсон, Ужгород, але собівартість квитка в Одесу вища, ніж у Вільнюс, відповідно, і попит невисокий”, – зазначила Романовська.
У Мінінфраструктури поки не говорять, на що готові піти, щоб зробити внутрішні рейси привабливішими для пасажирів. Однак відзначили, що попит на них дійсно зростає.
За підсумками трьох кварталів 2016 року, було перевезено внутрішніми рейсами 581,3 тисячі пасажирів, що на 29% більше, ніж за аналогічний період попереднього сезону. Причому зросло і завантаження – 74,7% проти 71,1%.
Всього польоти між дев’ятьма аеропортами України здійснюють чотири вітчизняні авіакомпанії. Найбільше рейсів у МАУ.
Вони пов’язують аеропорт Бориспіль з Дніпром, Одесою, Львовом, Харковом, Чернівцями, Івано-Франківськом та Запоріжжям. Мотор-Січ здійснює польоти з аеропорту “Київ” (Жуляни) в Запоріжжя, Львів, Одесу, а також Браво – Київ (Жуляни) -Одеса, Дніпроавіа – з Дніпра літає в Бориспіль, Івано-Франківськ та Львів, плюс рейс Львів – Івано -Франківськ.
“Була спроба запускати рейси зі Львова до Харкова і Одеси, але вони, на жаль, не пішли. Сподіваємося запустити рейси в Ужгород і Херсон, тут все залежить від того, наскільки швидко зможуть реконструювати ці аеропорти”, – прокоментувала корпоративний прес- секретар МАУ Євгенія Сацька.
“Браво” в цьому році зробив прорив, запропонувавши квитки на рейси між Києвом (Жулянами) і Одесою від 500 грн. Рейс користується попитом, завантаження хороше, але, визнають в компанії, він все ж іміджевий. На старті цього рейсу обіцяли запустити за аналогічними цінами польоти до Львова, проте, як пояснив комерційний директор “Браво” Олексій Гладченко, на даному етапі це неможливо.
“За нинішньої цінової політики з боку держави вони недоцільні. Я навіть не кажу про паливо, яке у нас дорожче, ніж в європейських аеропортах, а воно становить до третини вартості квитка. Для порівняння: в регіональних польських аеропортах за пасажира, який відлетів, платять по 3 євро за все (аеропортові збори, зліт/посадка, хендлінг), а у нас тільки аеропортові збори на рівні 6 євро, тобто в цілому за одного пасажира в наших аеропортах авіакомпанії платять втричі більше, ніж у колег-поляків”, – пояснив Гладченко.
Забуте старе
Всі експерти згадують “експеримент Кирпи”, коли за рік вдалося запустити ринок внутрішніх авіаперевезень, наростивши обсяги втричі. Однак чи є бажання у нинішнього керівництва застосовувати хоча б частину знайдених ним рецептів?
Звичайно, частина кроків були “силовими” – внутрішні рейси стали обов’язковими для тих, хто виконує міжнародні. Були також обмежені ціни на квитки на внутрішні рейси. Вартість вираховувалася за формулою: ціна квитка в купе поїзда на той самий напрямок плюс 20%. Але показали ефективність і ринкові методики.
“Були впроваджені “зростаючі” знижки на аеропортові та авіаційні збори: чим більше літаєш, тим вони вищі. І звичайно, набираючи обсяги за рахунок внутрішніх рейсів, цими знижками цілком ефективно користувалися на міжнародних. Компаніям було вигідно”, – нагадав голова комітету стратегічного розвитку аеропортів асоціації “Аеропорти України” Євген Трєскунов.
Ну а сьогодні, розповів він, внутрішні рейси “дорожчі” для авіакомпаній, ніж міжнародні. Перш за все, ПДВ, який нараховують на внутрішніх рейсах, але не платять на міжнародних. Це питання – в компетенції Верховної Ради, але ініціювати і аргументувати скасування або зниження повинно Мінінфраструктури.
Як здешевити квитки
Але є питання, які під силу вирішити на рівні міністерства.
“Преференції для внутрішніх рейсів є тільки з аеропортових зборів. Паливо в середньому в наших аеропортах дорожче на 10-30% в порівнянні з закордонними, є випадки, коли різниця доходить до 50%. Тому в наших аеропортах заправляються в основному вітчизняні авіакомпанії. Навігація – за тими ж ставками, що і для міжнародних рейсів.
Украерорух зрівняв їх в 2008-му, посилаючись на вимогу Євроконтролю. Хоча ми члени цієї організації з 2004-го і ніяких претензій з її боку за тарифами для внутрішніх рейсів не чули. Було б бажання з боку держави підтримати цей сегмент – аргументи щодо зниження знайшлися б”, – вважає Трєскунов.
До того ж, нагадав він, плата за навігацію прив’язана до євро, що не зовсім логічно при наданні послуг української компанії співвітчизникам.
“Будь-яке коливання валюти підвищує ціну внутрішнього квитка”, – пояснив він.
В цілому, відзначають експерти, весь комплекс заходів, включаючи підвищення конкуренції на ринку палива та хендлінгових послуг, може знизити собівартість рейсу на третину.
У МАУ розповіли, що більше, ніж дій профільного міністерства, чекають розуміння місцевої влади.
“Ми дуже зацікавлені в мультимодальних перевезеннях, особливо в західних областях. Забезпечити хороший наземний транспорт під силу місцевій владі. Для наших пасажирів – внутрішні вони чи міжнародні – дуже важлива і туристична інфраструктура”, – зазначила Євгенія Сацька.
Оксана Гришина
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас