Зарплатний відбір поставили на паузу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплатний відбір поставили на паузу

Особисті фінанси
1587
Мінфін визначив новий список банків, через які здійснюватиметься виплата заробітної плати бюджетникам, пенсій та грошової допомоги. Однак через те, що 11 січня суд скасував жорсткі вимоги до зарплатних банків, Мінфін вирішив не публікувати список обраних, з яких усунуті всі невеликі банки. Юристи попереджають: навіть якщо суд стане на бік банків, результати конкурсу не будуть анульовані.
Процес вибору нових банків для виплати заробітної плати бюджетникам, пенсій та грошової допомоги зайшов у глухий кут. 11 січня спеціальна комісія Мінфіну з відбору банків ухвалила відповідне рішення, але ще не публікувала список переможців.
За інформацією учасників ринку, більшість найбільших банків, серед яких Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Альфа-банк, Укрсоцбанк, Креді Агріколь Банк, УкрСиббанк, подали заявки на участь у конкурсі. Навіть ОТП Банк взяв участь, хоча раніше не обслуговував ці бюджетні потоки. «В кінці 2016 року ПУМБ подав документи для участі в конкурсі на 2017 рік і отримав підтвердження, що документи прийняті. Банк поки ще не отримував офіційного повідомлення про результати конкурсу», – повідомили в прес-службі ПУМБ.
Вищезгадані банки відповідають основним критеріям, які прописав Мінфін. Однак документи направляли і кредитні установи, які не проходять за низкою фільтрів. «Документи для участі в конкурсі ми подали вчасно, при цьому банк відповідає всім критеріям уповноваженого банку, крім критерію частки активів: активи – менше 1% активів банківської системи», – говорить голова правління Індустріалбанку Михайло Букрєєв.
Судовий спір
Мінфін має десять робочих днів для оголошення рішення спецкомісії, але після 25 січня, ймовірно, нічого не станеться. Ще 11 січня, як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва скасував норму постанови Кабміну № 662 від 22 вересня 2016 року про посилення критеріїв відбору банків для виплати зарплати бюджетникам, пенсій та соціальних виплат. А саме на підставі цих критеріїв конкурс і проводився.
22 вересня Кабмін постановою № 662 посилив відбір банків для виплат зарплат бюджетникам, пенсій та соціальних виплат. До участі в конкурсі допускаються банки, які, зокрема, мають активи не менше 1% активів банківської системи, або контрольний пакет акцій яких належить міжнародним фінансовим і банківським установам, які мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від визнаних міжнародних рейтингових агентств або в яких у держави понад 75% акцій.
Тепер буде апеляція. «Відповідне рішення комісії може бути опубліковане після набрання чинності зазначеної постанови суду», – заявили в Мінфіні.
Це станеться не скоро. «На даний момент у зв’язку з рішенням суду відбір призупинено. Всі діючі банки, які були відібрані попереднім рішенням комісії, продовжують обслуговування зарплатних проектів бюджетних установ. Ми припускаємо, що така ситуація збережеться до судового рішення на ту чи іншу користь», – пояснив FinClub директор з розвитку бізнесу та роботи з ключовими клієнтами Альфа-банку Максим Акінчіц.
Як повідомлялося, з менш ніж п’яти десятків банків, які зараз мають право виплачувати зарплату бюджетникам, пенсії та соціальні виплати, до конкурсу могли б допустити лише 14 банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укргазбанк, Укрсоцбанк, УкрСиббанк, Альфа-банк, ПУМБ, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, банк «Південний», Кредобанк та ПроКредит Банк.
Банки, які не відповідають цим критеріям, звернулися до суду з вимогою визнати постанову незаконною. Позови подали Марфін Банк, Полтава-Банк, МетаБанк, Полікомбанк і Індустріалбанк. Але тільки останнім з них вдалося добитися успіху. За його позовом суд 11 січня прийняв рішення про незаконність вказаних вище критеріїв. Суд вирішив, що прописані Кабміном критерії не гарантують платоспроможність банків у майбутньому.
При цьому суд до винесення рішення по суті позову відмовлявся зупиняти проведення конкурсу в якості забезпечення за позовом. Аналогічні позови Марфін Банку, Полтава-Банк, Метабанк і Полікомбанку суд ще не починав розглядати.
Юристи вважають позицію Індустріалбанку досить сильною. «Аргументи Індустріалбанку про те, що пункт з вимогами до банків порушує практично всі можливі принципи в правовому полі, є переконливими, тому ймовірність того, що суд апеляційної інстанції погодиться з думкою суду першої інстанції, досить висока», – вважає партнер АТ «СК ГРУП» Марія Аксаітова.
«Думаю, що це рішення на сьогодні – найбільша перемога банківського сектора у боротьбі з урядом за рівні умови конкуренції на фінансовому ринку країни. Раніше вже виносились судові рішення на користь банків у боротьбі проти «зарплатного рабства», але вони стосувалися окремих гравців, а не всіх учасників ринку. Наприклад, так було з рішенням на користь Приватбанку, виданими ще задовго до його націоналізації.
Ми переконані, що прописані в 662-й постанові Кабміну вимоги до банків абсолютно не гарантують їх надійності. Близько 35% банків, які були визнані неплатоспроможними протягом останніх двох років, відповідали критеріям уряду», – говорить виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Нова реальність
У НАБУ вважають, що саме проведення конкурсу означає, що спочатку банки перевіряються на відповідність критеріям і лише потім вони допускаються до конкурсу. «Значить, є ймовірність, що з 14 банків, які за оцінками НАБУ відповідають новим вимогам уряду, хтось може не пройти конкурс. Наприклад, тому що у нього немає відділення в якомусь районі Запоріжжя, і комісія визнає, що цей банк конкурс не пройшов», – говорить Олена Коробкова. Вона уточнила, що раніше всі банки, які відповідали вимогам і подавали заявку в комісію, отримували право на обслуговування.
Серед конфліктних критеріїв – наявність податкового боргу. Даних на 11 січня в базі ДФС вже немає, але на 15 січня серед 14 вищеназваних банків борги були у Приватбанку, Райффайзен Банку Аваль, Укрсиббанку і ОТП Банку.
Та якщо апеляційний суд залишить чинним рішення суду першої інстанції, то результати відбору, проведеного 11 січня, не будуть автоматично анульовані. Але невеликі банки отримають право бути «довибраними».
«Індустріалбанк оскаржить в суді не самі результати конкурсу, а пункт «Порядок проведення конкурсного відбору банків», яка встановлює, на думку банку, несправедливі та дискримінаційні вимоги до претендентів, які можуть бути допущені до конкурсу. Тому навіть у разі набрання чинності рішення результати конкурсу анулюються, оскільки на момент його проведення така норма діяла.
Якщо суд апеляційної інстанції залишить чинним рішення суду першої інстанції, норма з вимогами до банків буде визнана недійсною з моменту вступу рішення в законну силу.
Оскільки «Порядком проведення конкурсного відбору банків» передбачено проведення конкурсу двічі на рік, всі бажаючі банки, які не потрапили під чинні критерії, зможуть взяти участь у конкурсі після скасування цієї норми», – вважає Марія Аксаітова.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас