ФГВФО пред'явить Бахматюку позов на 4 мільярди за банкрутство банку «Фінансова ініціатива» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО пред'явить Бахматюку позов на 4 мільярди за банкрутство банку «Фінансова ініціатива»

Казна та Політика
1659
Фонд гарантування вкладів фізосіб має намір пред’явити позов Олегу Бахматюку на суму 3,7 мільярда гривень для компенсації витрат, яких держава зазнала на розрахунки з вкладниками банку «Фінансова ініціатива».
Про це заявив в інтерв’ю глава ФГВФО Костянтин Ворушилін.
Він пояснив, що власники визнаних неплатоспроможними банків намагаються через суди заблокувати процедуру їх ліквідації, або ж повернути банківську ліцензію. А в цей час держава змушена виплачувати депозити вкладникам таких банків, але не може почати процедуру ліквідації і продажу активів для компенсації витрат, яких зазнала держава.
«Суди ухвалюють рішення не на нашу (ФГВФО – ред.) користь. Є банк «Дельта», де ми виплатили вкладникам 16 млрд, з них тільки 3 млрд повернули. Є банк «Фінансова ініціатива», де ми виплатили 3,7 млрд, і питання також залишається відкритим», – сказав Ворушилін.
Процедуру ліквідації банку «Фінансова ініціатива» було заблоковано судовим рішенням на підставі позову кіпрської компанії з невстановленими власниками «Perusta Constructions Ltd». З 24 червня 2015 року та досі банк «Фінансова ініціатива» знаходиться на тимчасовому адмініструванні Фонду гарантування вкладів. У той час як процедура ліквідації фінансової установи, відповідно до закону, повинна була розпочатися ще в листопаді 2015 року. Тимчасова адміністрація може працювати в банку не більше шести місяців: за цей час або відновлюється платоспроможність фінансової установи і ТА йде, або банк повинен бути ліквідований.
Проте, як випливає з повідомлень Фонду, вкладникам банку «Фінансова ініціатива» за рахунок бюджетних коштів вже компенсовані вклади на суму понад 3,7 млрд грн, в той час як на момент визнання банку неплатоспроможним та введення в нього тимчасової адміністрації обсяг депозитів фізосіб становив трохи більше 5 млрд.
За словами глави ФГВФО, для вирішення проблем, що виникли через блокування судами ліквідації банків, будуть притягнуті антикорупційне бюро, Генпрокуратура, готуються звернення до Адміністрації президента.
Як схожі приклади Ворушилін навів також Укрінбанк і банк «Київська Русь», які заблокували в судах процедуру ліквідації, але держава продовжує виплачувати депозити постраждалим вкладникам цих фінансових установ.
Як розповів Ворушилін, ФГВФО намагався стягнути 1,8 млрд гривень, витрачених на розрахунки з вкладниками Укрінбанку, але його правонаступником є ​​абсолютно інша небанківська фінансова компанія, а у самого банку активів немає – вони були вкрадені колишніми власниками.
Аналогічна ситуація з банком «Київська Русь»: його активи недоступні Фонду гарантування для продажу через заблоковану через суд процедуру ліквідації банку. Хоча на розрахунки з вкладниками «Київської Русі» держава витратила майже 2 млрд грн.
«Прості злодійські схеми, як вкрасти у держави гроші», – сказав Ворушилін.
За матеріалами:
ФГВФО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас