Газ може подешевшати в рази: чи зможе Україна відмовитися від імпорту і коли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ може подешевшати в рази: чи зможе Україна відмовитися від імпорту і коли

Енергетика
609
В Україні розробляють стратегію розвитку енергетики до 2035 року. Головний пріоритет – енергетична незалежність. Власного видобутку газу може вистачити на потреби як населення, так і промисловості.
За оцінками експертів, вже через п’ять-шість років рівень видобутку можна значно збільшити, що дозволить відмовитися від імпортного газу.
Однак для цього, пояснюють енергетики, необхідно інвестувати мільярди доларів. Парламентський комітет з питань паливно-енергетичного комплексу разом з Центром Разумкова розробив проект стратегії розвитку енергетичної сфери.
Чи реально відмовитися від імпорту газу?
В Україні є достатня кількість сировинного ресурсу для повного забезпечення потреб в енергії. Однак для того, щоб не імпортувати газ із Європи, упевнений один з фундаторів Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, необхідно інвестувати у власний видобуток від 3,5 до 5 мільярдів доларів. Враховуючи, що лише за останні кілька років Україна витратила на імпорт газу близько 100 мільярдів доларів, сума інвестицій відносно невелика. За підрахунками інституту майбутнього, ці інвестиції дозволять Україні щорічно видобувати близько 30-35 мільярдів кубометрів газу – потреба в імпорті повністю пропаде.
За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, якби Україна в результаті енергоефективності та збільшення власного видобутку газу відмовилася від імпорту енергоресурсів, курс гривні можна було б утримувати на позначці в 18,5 гривні.
“Я бачив нещодавно аналітику, яка показує: якби ми видобували свій газ на Україні, а не купували його за валюту, долар б сьогодні при всіх тих проблемах, які ми маємо, не коштував би більше 18,5 гривень”, – заявив прем’єр.
Крім того, це б дозволило в кілька разів знизити тариф на газ для населення, в результаті подешевшали б опалення і гаряча вода. “Ми імпортуємо газ приблизно за ціною 200 доларів за тисячу кубометрів, вартість власного видобутку – 40 доларів за тисячу кубометрів газу. Україна може вийти на повне забезпечення всіма енергоресурсами за 5-6 років. При цьому потрібні інвестиції в розмірі 20 мільярдів доларів, з них 3 мільярди доларів – інвестиції у видобуток газу”, – впевнений Анатолій Амелін.
“Україна може вийти на повне забезпечення всіма енергоресурсами за 5-6 років. При цьому потрібні інвестиції в розмірі 20 мільярдів доларів, з них 3 мільярди доларів – інвестиції у видобуток газу”, – впевнений Анатолій Амелін.
До речі, приблизно п’ять мільярдів доларів Україна витратила на націоналізацію Приватбанку. Саме стільки коштів необхідно для того, щоб значно збільшити видобуток газу і відмовитися від імпорту.
Як розповів голова правління “Укргазвидобування” Олег Прохоренко в інтерв’ю, Україна в 2015-му спожила 34 мільярди кубометрів газу, 20 мільярдів з них – український газ, решту доводиться імпортувати.
“Я вважаю, що при нормальній фіскальній політиці, при стабільному режимі, індустрія могла б вийти на показник видобутку близько 30 млрд кубометрів. Тобто тоді ми б були настільки близько до енергонезалежності, наскільки це можливо”, – вважає Прохоренко.
Крім інвестицій, впевнені експерти, для зростання видобутку необхідно змінювати податкове законодавство, знижувати рентні ставки.
“Інвестиції повинні за чотири роки збільшитися в три рази. Як досягти цього результату? Систему оподаткування необхідно змінювати. Зараз для видобувних компаній є вісім різних ставок, які залежать від форми власності, глибини, виду корисних копалин. Ця система повинна бути змінена, у стратегії має бути зазначено, як цього досягти”, – вважає виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній Роман Опімах.
У стратегії сказано: необхідно провести реорганізацію “Нафтогазу”, змінити чинне законодавство, створити конкурентні умови на ринку газу, зробити газовидобувну галузь прозорою. Однак, конкретні кроки, які дозволять досягти цих цілей, автори стратегії не описали.
Як може змінитися ринок енергетики
Найбільший сектор економіки, від якого залежить розвиток всієї економіки країни – енергетика, впевнена член парламентського комітету з питань ПЕК Наталія Кацер-Бучковська.
Енергонезалежність, пояснює Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, головна мета стратегії до 2035 року. “В енергетичному балансі плануємо збільшити частку відновлюваних джерел енергії з 5,7 до більш 20%. У торговій палаті кажуть: чого це ви тільки в 3,8 разів збільшили відновлювані джерела? Нам потрібно спиратися на реальність, а не літати в ілюзіях. У два рази вугілля в енергетичному балансі стане менше. Це стосується боротьби зі зміною клімату. Частка ядерної енергетики буде стабільною”, – розповідає економіст.
“В енергетичному балансі плануємо збільшити частку відновлюваних джерел енергії з 5,7 до понад 20%”, – розповідає економіст.
“Збільшити видобуток газу – мантра всіх політиків, – розповідає нардеп Ольга Бєлькова, – Але ніхто не говорить, за рахунок чого ми це зробимо”. Зараз нардепи розробили декілька законопроектів, які дозволять спростити отримання землі газодобувним компаніям для проведення розвідки, знизити фіскальний тиск і відкрити всі реєстри.
Згідно зі Стратегією розвитку енергетики, попит на газ в Україні в 2025-му становитиме 28-30 млрд кубометрів, а в 2035 – почне зростати. При цьому енергоефективність (утеплення багатоповерхівок, встановлення індивідуальних теплових пунктів дозволить скоротити споживання газу населенням всім на п’ять млрд кубометрів (з 18 до 13 млрд кубометрів на рік).
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас