НБУ повідомили, в яких областях очікують зростання обсягів виробництва товарів і послуг в 2017 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ повідомили, в яких областях очікують зростання обсягів виробництва товарів і послуг в 2017 р.

Казна та Політика
850
Український бізнес очікує збільшення обсягів виробництва товарів і послуг в 2017 році в основному в західних і центральних областях України, а також в Запорізькій області, свідчать результати опитування Національним банком України керівників підприємств, проведеного в четвертому кварталі 2016 року.
Як зазначається, з 14 областей, в яких очікується збільшення обсягів виробництва, найбільшого зростання очікують в Рівненській і Закарпатській.
Разом з тим, скорочення обсягів виробництва очікується в Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській та Чернігівській областях. У той же час, згідно з опитуванням, бізнес не чекає змін в Херсонській, Чернівецькій та Сумській областях.
Зростання економічної активності, за результатами опитування, очікують в 16 регіонах України (індекс ділових очікувань по країні – 108,7%). При цьому найвищі очікування – у опитаних в Тернопільській (128,7%) та Волинській (124,1%) областях. Спад економічної активності своїх підприємств прогнозують керівники Чернігівської, Херсонської, Харківської, Чернівецької та Рівненської областей.
Також Центробанк фіксує відновлення очікувань щодо скорочення кількості співробітників підприємств більшості видів економічної діяльності, особливо в сільському господарстві. Зростання чекають тільки в переробній промисловості і торгівлі.
“Відновилися очікування респондентів щодо зменшення кількості співробітників на своїх підприємствах на наступні 12 місяців. Баланс очікувань – “мінус” 4,3% (у третьому кварталі 2016 р – 0,9%), – констатує НБУ.
За його даними, керівники підприємств Сумської та Рівненської областей очікують скорочення співробітників. У той же час зростання прогнозується в семи регіонах України, з них найвищі очікування у Львівській та Закарпатській областях.
Згідно з інформацією НБУ, очікування щодо збільшення майбутніх витрат на оплату праці істотно посилилися: баланс відповідей – 71,7% (у третьому кварталі 2016 р – 56,2%). Найбільші очікування у підприємств переробної промисловості (82,1%), по регіонах – у підприємств Чернівецької, а також Хмельницької та Сумської областей (100% і по 94,7% відповідно). Найменші очікування – у підприємств будівництва (62,1%), по регіонах – у підприємств Вінницької та Івано-Франківської областей (50% і 54,5% відповідно).
Крім того, керівники підприємств другий квартал поспіль відзначають скорочення ресурсів виробничих потужностей: баланс оцінок знизився до 1,6% (кварталом раніше – 6,1%). До 50% збільшилася частка підприємств, які в разі збільшення попиту будуть працювати на межі своїх виробничих потужностей, до 24,2% – частка тих, які потребуватимуть залучення додаткових потужностей. При цьому Нацбанк додає, що представники бізнесу збільшили оцінки щодо зростання витрат на машини, обладнання та інвентар – баланс відповідей – 17,2% (11,5%). Керівники підприємств енерго- і водопостачання, транспорту і зв’язку прогнозують збільшення таких витрат найбільш впевнено. Разом з тим представники підприємств енерго- і водопостачання відзначають найбільші резерви виробничих потужностей. Вони також залишаються найбільш впевненими в зростанні обсягів іноземних інвестицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас