Олена Малинська: 2017 рік - чи очікувати економічного дива в банківській системі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Малинська: 2017 рік - чи очікувати економічного дива в банківській системі?

Кредит&Депозит
534
2016 рік для банківської системи завершився девальвацією гривні і націоналізацією найбільшого банку України, яка, до речі, зіграла не останню роль, впливаючи на волатильність валютного ринку і настрої українських вкладників.
На жаль, для багатьох саме ці події характеризують весь минулий рік. Втім, незважаючи на деякі хвилювання, трапляються політичні потрясіння, які все ще чинять вплив на фінансовий сектор, 2016-й приніс достатньо позитивних новин.
Етап виживання вже позаду, почався етап відновлення і реставрації. Банки пройшли стрес-тести, затвердили з регулятором свої плани розвитку, почали активніше відроджувати кредитні програми для населення та бізнесу. Рівень споживчої інфляції зберігся в рамках прогнозованих 12% (+/-3%), на 17% зросли міжнародні резерви країни.
З початку минулого року стала налагоджуватися ситуація і з депозитними портфелями банків – українці повертали гроші у фінансову систему. Цей факт поряд з поступовим зниженням облікової ставки НБУ дозволив банкам знижувати ставки за депозитами населення. В середньому за рік за всіма видами вкладів ставки знизилися на 5-6%. Зниження вартості залучення вкладів спричинило і зниження вартості кредитування як фізичних осіб, так і економіки країни взагалі.
Питання «як вижити?» більше не стоїть перед більшістю учасників ринку. Сьогодні це питання змінилося на «як перемогти в конкурентній боротьбі оновленого ринку?».
Серед пріоритетів українських фінустанов тепер не просто повернення ресурсів в систему, але і розвиток сервісних моделей, віддалених каналів обслуговування, адаптація банківських продуктів під сучасні вимоги часу. Наприклад, надання електронних банківських гарантій для бізнес-клієнтів, що беруть участь в онлайн-аукціонах, або впровадження спеціальних послуг для представників багатообіцяючої експортно орієнтованої IT-галузі, а також сільського господарства і багато іншого.
Іншими словами, банки почали інвестувати у свій розвиток і модернізацію, і це є головним свідченням стабілізації ситуації на ринку.
2017-й: не очікуємо дива, але розраховуємо на зростання
Зараз, коли після тривалого періоду турбулентності і хаосу фінансовий сектор став робити перші важливі кроки на шляху свого розвитку, коли тільки починають проявлятися результати, але роботи попереду ще дуже багато, на мій погляд, треба дуже обережно ставитися до всіх здобутків.
Це виклик будь-якого перехідного процесу – думати, що успіх вже зовсім близько. Насправді таке враження може бути оманливим і згодом здатне спрацювати проти нас.
Тому до перших позитивних трендів ринку варто ставитися швидше зі здоровим скептицизмом. Думаю, багато хто розуміє, що економічний прорив, включаючи банківську сферу, зможе відбутися лише тоді, коли ризики військової агресії будуть зведені до мінімуму і в країні повною мірою запрацюють правові інститути.
Генприбирання на фініші
Ринок продовжить очищення від проблемних гравців. Ті учасники, які не зможуть своєчасно виконувати узгоджені з НБУ за результатами стрес-тестів плани власного розвитку, більше не будуть обслуговувати українців. У цьому ми змогли переконатися вже в перші дні нового року.
Але порівняно з тим, що система пережила протягом останніх трьох років, чергові трансформації будуть не такими гучними і масовими. При цьому треба розуміти, що будь-яке банкрутство навряд чи здатне вселити в клієнтів оптимізм. Відповідно розраховувати на високі показники зростання довіри українців до банків не варто. Процес буде поступовим. Разом з тим, здорові банки почнуть активніше виходити на прибуткову діяльність.
Кредитування – майже готові
Обсяги кредитування зростатимуть. Зниження депозитних ставок населення, яке продовжиться, дозволить відходити від дорогого кредитного ресурсу для приватних і корпоративних клієнтів. У середньому по ринку торік ставки фінансування корпоративного сектора знизилися на 5-6% – до 19-21%.
2017-й за умови стабільної соціально-економічної ситуації продовжить таку динаміку, і до кінця року просідання вартості банківських позик може скласти ще 4-5%. Але знову ж таки, дуже важливо враховувати й інші чинники, які все ще заважають банкам інвестувати в український бізнес. Та на жаль, як показує практика, від банківського співтовариства тут мало що залежить.
Мова йде про прийняття законопроектів, спрямованих на захист прав кредиторів. У минулому році Верховна Рада двічі провалила законодавчі ініціативи, які допомогли б їм в роботі з великими корпоративними недобросовісними неплатниками. Необхідно розуміти: поки фінустанови не розберуться зі своїми проблемними кредитними портфелями і не будуть чітко знати, що в майбутньому їхні ризики мінімізовані, розраховувати на дешевий ресурс, який допоміг би розвиватися українському бізнесу і піднімати економіку, не варто. В даному випадку все вирішить тільки політична воля.
При цьому поступово будуть рости роздрібні кредитні портфелі українських банків. Фінустанови сконцентруються на активізації кредитування приватних осіб. Це стосується як кредитних карт і овердрафтів, так і споживчих кеш-кредитів. Для українських банків це стало важливим трендом другої половини 2016 року. У нинішньому році фінустанови особливо сфокусуються на даному напрямку бізнесу, пропонуючи клієнтам вигідні та зручні кредитні продукти.
Валютний ринок – без штормів, але з хвилюваннями
Не думаю, що на валютному ринку відбуватимуться якісь надприродні коливання. При цьому ситуативних хвилювань ми не виключаємо. Станом на сьогодні факторів, які чинять тиск на гривню, все ще досить багато, починаючи від внутрішньоекономічних і до зовнішньополітичних.
Безумовно, вплив на курсову стабільність надасть додаткова емісія гривні під докапіталізацію Приватбанку. Також на динаміку курсу нацвалюти традиційно впливатимуть ціни на світових сировинних ринках, які є важливою складовою ціноутворення основної частки українського експорту – металургійної та сільськогосподарської продукції.
Із сприятливих факторів – подальше співробітництво України з міжнародними фінансовими інституціями та отримання донорської допомоги. Так, транші МВФ в основному йдуть на поповнення міжнародних резервів країни. Хороша для гривні тенденція почала закріплюватися в 2016 році, і, думаю, вона триватиме – мова йде про поступову переорієнтацію бізнесу з російських ринків збуту на західні, що збільшує частку поставок української продукції в країни ЄС.
В цілому за підсумками минулого року зниження вітчизняного експорту значно сповільнилося порівняно з 2015-м – близько 7% (дані за 11 місяців 2016 року) проти майже 30%.
Протягом цього року ми очікуємо коливання безготівкового курсу гривні в діапазоні 26,00-29,00 грн за долар США і пропорційної цьому динаміки готівкової гривні. При цьому треба підкреслити, що у Нацбанку сьогодні достатньо інструментів для того, щоб підтримувати валютний ринок, в чому за останні роки ми змогли неодноразово переконатися. Думаю, що і лібералізація валютного ринку буде поступово продовжуватися, а це в свою чергу позитивно вплине на пом’якшення інвестиційного клімату.
Олена Малинська, голова Правління Банку Кредит Дніпро
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас