Українці відмовляються від центрального опалення заради економії в платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці відмовляються від центрального опалення заради економії в платіжках

Особисті фінанси
3376
Дедалі частіше квартири в старих багатоповерхівках обладнають індивідуальними котлами, сподіваючись, що це допоможе заощадити на теплі. Наскільки це законно і чи дозволяє зменшити комунальні платежі?
Квартири “з підігрівом”
Спосіб “поквартирного опалення” широко застосовується не тільки в Закарпатті та в південних областях, де в кінці 90-х від центрального опалення відмовлялися багато міст і містечок. Є такі випадки і в передмісті столиці. У Львові та Одесі частина старого, довоєнного, житлового фонду ніколи і не підключалася до центрального опалення. Кожен житель вирішував проблему як міг. Хто ставив котел, хто конвертер, хто кондиціонер, хто теплі підлоги.
Зараз в більшості будинків, побудованих після 2000-х, з горизонтальною системою підведення опалення, є можливість встановити індивідуальний лічильник тепла і регулювати опалення, аж до повного його відключення.
Однак, як розповідають регіональні ріелтори, минулий рік з його стрімким подорожчанням опалення, призвів до того, що індивідуальні котли стали ставити в окремих квартирах старого житлового фонду, підключеного до центрального опалення.
“Навіть в хрущовках встановлюють газові котли, завдяки яким забезпечують не тільки потреби в гарячій воді, а й опаленні. Це дуже вигідно. За стандартну двушку за газ взимку платять близько 300 грн/місяць. Не дивно, що такі квартири навіть трішки подорожчали. Наприклад, двушка поліпшеного планування в дев’ятиповерхівці без котла коштує 28-29 тисяч доларів, а з котлом – 30-33 тисячі”, – розповів голова Вінницького регіонального відділення АФНУ Володимир Яцуба.
За його словами, зараз у Вінниці до 15% квартир в старому житловому фонді вже переобладнано під самостійне опалення.
Відключити можна, не платити – ні
Однак в інших областях випадки вигідного “поквартирного” відключення не підтвердили.
“Старий фонд? Не чула про такі випадки. В нових будинках – так, досить часті випадки, коли мешканці кожної квартири встановлюють свій власний температурний режим. А питання – чи є у вас лічильник тепла – зараз одне з головних при купівлі квартири. На ціну він поки не впливає, але впливає на прийняття рішення”, – зазначила менеджер АН “Магістр Нерухомість”(Дніпро) Вероніка Ковалевська.
У столиці ж, якщо хто-небудь вирішить переобладнати свою систему опалення в багатоквартирному будинку під індивідуальний котел, то йому доведеться платити за опалення двічі, пояснили експерти.
“Найгірше в цій ситуації те, що проблему опалення житла створила держава, а вирішувати її люди повинні самі”, – зауважив голова Житлового союзу України Олександр Скубченко.
Він зазначив, що існують два способи: автономне опалення всього багатоквартирного будинку, і індивідуальне – окремої квартири.
“Відключення” всього будинку можливо в рамках чинного нормативного регулювання, має вже достатню практику застосування і доведену ефективність – як в підвищенні якості опалення, так і в економії грошових витрат на нього.
“Індивідуальне ж опалення окремої квартири сьогодні викликає багато питань. Починаючи з того, що це поза правовим полем, і закінчуючи тим, куди будуть виводитися продукти згоряння. Так, це, можливо, але через безвихідь, коли сподіватися, крім себе, більше немає на кого. Крім того, не треба забувати, що за останні кілька років газ дуже сильно подорожчав, і чи вигідний сьогодні індивідуальний котел в квартирі, ще питання”, – зауважив Скубченко.
Дійсно, як пояснили в Київенерго, питання відключення від системи централізованого опалення (ЦО) і гарячого водопостачання (ГВ) в житлових будинках регулюється правилами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 та порядком відключення окремих житлових будинків від систем ПО і ГВ при відмові його жителів, затвердженою наказом Мінрегіонбуду від 22.11.2005 № 4 (із змінами).
Вирішивши відключитися від центральної системи опалення та гарячого водопостачання, власник будинку повинен звернутися в постійно діючу міжвідомчу комісію з письмовою заявою.
“Внесені в порядок зміни унеможливлюють відключення від мереж окремих квартир будинку і передбачають, що можливо відключити тільки цілий будинок – за рішенням загальних зборів, за згодою всіх власників приміщень у цьому будинку”, – підкреслили в прес-службі Київенерго.
“Так, є спроби відключити тепло в своїй квартирі і не платити взагалі нічого. Але вони малоефективні. У старому житловому фонді перехід на такий індивідуальний режим взагалі незаконний. І навіть якщо хтось зробить це, він буде отримувати платіжки від постачальника послуг, як і його сусіди по будинку. в нових будинках, де є можливість встановити теплолічильники в кожній квартирі – є можливість знизити платежі, але нульовими вони не будуть ніколи”, – пояснив член комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Валерій Гуманенко.
Адже навіть якщо повністю “прикрутити” батареї у своїй квартирі, тепло буде надходити від стін сусідів, а значить, частину послуги такий власник нерухомості все одно отримає.
Тому ОСББ або ЖЕКи вираховують різницю між показниками будинкового лічильника і індивідуальних і частину з них вписують як плату за опалення місць загального користування.
Валерій Гуманенко вважає, що гратися з “індивідуальним” опаленням не варто, набагато ефективніше скористатися допомогою держави і оформити субсидію, тим більше в “зимових” платіжках під її дію підпадає більшість.
Однак Олександр Скубченко впевнений, що владі потрібно шукати рішення, які і централізоване опалення зроблять доступним і вигідним.
“Почати треба з чіткого визначення того, що ж споживач купує: послугу опалення чи тепловий ресурс? За що ми платимо: за параметри теплового комфорту в квартирі (санітарний тепловий мінімум), або за сам тепловий ресурс (то, що тече в “батареях”) відповідної кількості та якості? Якщо мова йде про постачання теплового ресурсу, то кожен споживач повинен мати можливість регулювати його споживання за кількістю – це коли перед лічильником в квартирі стоїть вентиль, і оплачувати – тільки ресурс, що відповідає якості. А не так, як зараз: люди платять шалені гроші за прохолодні батареї, в квартирах холодно, а голова зайнята думками про пошук альтернативи опалення”, – зазначив Скубченко.
Оксана Гришина
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас