Гліб Сегіда: судовий збір-2017, скільки платити і як це позначиться на системі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гліб Сегіда: судовий збір-2017, скільки платити і як це позначиться на системі?

Особисті фінанси
891
У порівнянні з початком минулого року ставки судового збору зросли лише на 16%, а не вдвічі, як розмір мінімальної зарплати. Чому так сталося і скільки тепер доведеться платити українцям за бажання розгляду спору в суді.
Через нещодавні зміни, відповідно до частини 1 Закону україни «Про судовий збір» судовий збір справляється у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.
Раніше ставка збору була прив’язана до мінімальної заробітної плати, але оскільки з початку 2017 рік мінімальна заробітна плата збільшується відразу до 3200 гривень, таке збільшення спричинило б і подвійне підвищення розцінок на подачу судових позовів. Тому щоб уникнути соціального напруження і подорожчання судових витрат для громадян і юридичних осіб, держава вирішила прив’язати розрахунок до прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Нагадаю, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2017 року становить 1600 гривень, тоді як мінімальна заробітна плата на 1 січня 2016 року становила 1378 гривень.
Таким чином, нічого нового в такому підвищенні ставки збору нема. Мінімальна зарплата в Україні зростала майже кожен рік, а за нею і витрати на судовий збір.
Тому збільшення судового збору не сильно вплине на кількість позовів в українські суди, оскільки досвід минулих років не вказував на кореляцію між розмірами зборів і числом звернень в суди.
А от надходження в бюджет від платежів за подачу позовів, звісно, зростуть.
Гліб Сегіда: судовий збір-2017, скільки платити і як це позначиться на системі?
Гліб Сегіда, керуючий партнер юридичної фірми Pravovest
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас