Особиста інфляція випереджає офіційну статистику приблизно в два рази - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особиста інфляція випереджає офіційну статистику приблизно в два рази - експерт

Особисті фінанси
1436
Споживча інфляція в Україні за підсумками року, згідно з офіційною статистикою, зросла на 11,4%. Ця статистика не включає дані за грудень, тому остаточні значення показника можуть бути переглянуті в бік збільшення за рахунок зростання напередодні зимових свят. Однак значення інфляції при цьому все одно нижче, ніж роком раніше, коли показник продемонстрував зростання майже в половину – 43,3%.
Про це сказав Антон Козюра, аналітик Альпарі.
Цього року показник в 11,4% був досягнутий в першу чергу за рахунок зростання цін на енергоносії та комунальні послуги, в той час як зростання цін на основні продукти харчування було невисоким. Так, найбільший приріст досягнуто за опаленням та гарячою водою – вартість послуг зросла майже на 90%, практично в половину зросла вартість інших комунальних послуг.
І якщо основним тригером зростання інфляційного тиску сусідніх країн СНД залишаються продукти харчування, в Україні цей показник за підсумками року навіть знизився, хоча і згідно з офіційною статистикою, демонструючи дефляцію на 3 – 15%. Власне така ситуація стала можливою завдяки рекордному за останнє десятиліття збору врожаю не тільки зернових, а й овочів.
Так, наприклад ціни на курячі яйця в річному обчисленні впали на приблизно 11%, ціни на фрукти та овочі знизилися на 4,3% і 33,3% відповідно, що, з одного боку, було обумовлено рекордним урожаєм, а з іншого – надлишком пропозиції з втратою традиційних ринків Криму і Донбасу. Зростання зафіксоване на молочну продукцію (близько 13,5 – 15,0%), в той час як ціни на м’ясо залишаються стабільними, що свідчить про поступове скорочення поголів’я великої рогатої худоби, що є негативним фактором в середньостроковій перспективі.
Відповідно продовольча інфляція практично не відчувалася переважною більшістю населення – тими, хто купує переважно продукти харчування, вироблені в Україні. Відчутнішою реакція населення була на підвищення комунальних тарифів, для багатьох це стало шоком, особливо з початком опалювального сезону.
Як і зазначалося вище, основним фактором, що продовжує розганяти інфляцію, залишається зростання вартості палива та енергоносіїв, при цьому важливу роль в зростанні вартості енергоносіїв відіграє політична вмотивованість, превалюючи над економічною доцільністю.
Варто відзначити, що параметри особистої інфляції так само випереджають офіційну статистику приблизно в два рази. Така суперечлива ситуація, з одного боку, пояснюється плутаниною в механізмах нарахування субсидій. З іншого боку, статистичні відомства часто рахують параметри зростання цін на окремі продукти, беручи до уваги базову небрендовану продукцію, що в підсумку призводить до того, що офіційний показник демонструє дефляцію, а реальний продукт, навпаки, не змінюється або зростає в ціні.
Що стосується споживчих депозитів, то ставки за ними не зазнали особливих змін, незважаючи на те, що регулятор кілька разів змінював монетарну політику. Вони залишилися в межах досить широкого коридору 13 – 23% річних, при цьому відсоток найнадійніших банків пропонує вклади під 17 – 20% річних в гривні, що не набагато перекриває річну інфляцію української валюти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас