Головний економіст Goldman Sachs вважає зростання протекціонізму основним ризиком для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головний економіст Goldman Sachs вважає зростання протекціонізму основним ризиком для світової економіки

Світ
256
Головний економіст Goldman Sachs Ян Хатціус відзначає істотне збільшення темпів глобального економічного підйому за останній час, при цьому попереджає про наявність ризиків, здатних звести нанівець оптимізм щодо перспектив світової економіки.
Виступаючи на конференції в Лондоні, Я.Хатціус зазначив, що завдяки “вражаючому посиленню економічного підйому з літа 2016 року” Goldman Sachs підвищив прогноз зростання світового ВВП на 2017 рік до 3,6%.
Сприятливий прогноз пов’язаний, зокрема, з очікуваннями пом’якшення фінансових обмежень і бюджетної політики, що має надати необхідну підтримку, головним чином, розвиненим країнам, заявив Я.Хатціус.
При цьому експерт виділяє три основні ризики, здатні підірвати глобальний економічний підйом.
По-перше, це можливість істотного збільшення протекціонізму в політиці США після вступу Дональда Трампа на посаду американського президента, відзначає Я.Хатціус.
Обраний президент США Д.Трамп вже натякнув на готовність прийняття агресивних заходів у сфері торгівлі. Так, він пригрозив японському автоконцерну Toyota Motor високими митами в США, якщо він побудує новий завод в Мексиці і буде збирати на ньому автомобілі для американського ринку.
Американський автовиробник Ford Motor у вівторок повідомив про відмову від проекту будівництва нового підприємства в Мексиці, на який планувалося спрямувати $1,6 млрд. Натомість Ford вкладе $700 млн у свій завод в штаті Мічиган, де випускаються електромобілі. Д.Трамп піддав критиці плани Ford по будівництву підприємства в Мексиці ще рік тому.
Другим з основних ризиків для світової економіки, на думку Я.Хатціуса, є європейська політика.
Наприклад, в Іспанії безробіття наближається до 20%, в Італії – становить близько 12%.
Серед найбільших політичних подій цього року в Європі – вибори в Італії, Франції та Німеччині, а також запуск переговорів про вихід Великобританії з Євросоюзу.
Третім з основних ризиків Я.Хатціус відзначає зростаюче боргове навантаження Китаю.
“Обсяг боргового навантаження в Китаї зростає дуже швидко, співвідношення борг і ВВП збільшується, тому ми уважно стежитимемо за сигналами з КНР”, – заявив експерт.
Згідно з оцінками Я.Хатціуса, Федеральна резервна система (ФРС) може підвищити базову процентну ставку чотири рази в цьому році, що перевершує очікування більшості інвесторів.
Базовий сценарій Goldman Sachs передбачає три підйоми ставки Федрезерву в цьому році – в червні, вересні та грудні. Однак Я.Хатціус вважає можливим підвищення ставки в березні, оцінюючи таку ймовірність в 35%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас