Економісти підрахували, у скільки обійшлися ЄС санкції проти Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти підрахували, у скільки обійшлися ЄС санкції проти Росії

Світ
4715
Санкції Європейського Союзу проти Росії і відповідні російські заходи завдали шкоди економіці 27 європейських країн (без урахування Хорватії) в розмірі 17,6 млрд євро і 400 тис. робочих місць, говориться в доповіді австрійського інституту економічних досліджень (WIFO).
Як пише Der Standard, економісти WIFO оцінювали ефект від санкцій РФ і російських контрсанкцій на підставі статистики за 2015 рік.
За їхніми оцінками, Австрія втратила 550 млн євро і 7 тис. робочих місць, тоді як найбільша економіка ЄС – Німеччина – недорахувалася 97 тис. робочих місць і більше 6 млрд євро. Збиток економічної активності у Франції склав 1,63 млрд євро, в Польщі – 1,36 млрд євро, в Італії – 950 млн євро, в Чехії – 760 млн євро.
Експорт з Австрії до Росії скоротився в 2015 році майже на 40% в порівнянні з попереднім роком, поставки з інших країн також знизилися. Однак експерти WIFO підкреслюють, що погіршення зовнішньоторговельних показників пов’язане не тільки і не стільки з “війною санкцій”, а з ослабленням російської економіки в результаті обвалу нафтових цін і девальвації рубля. Лише трохи більше третини падіння експорту з Австрії в РФ пояснюється санкціями, а не проблемами російської економіки, для ЄС в цілому цей показник становить 44%.
Навіть якби санкцій не було, європейські компанії втратили б близько 22 млрд євро через скорочення продажів в Росії.
Як пише Der Standard, нова оцінка збитку (17,6 млрд євро), нанесеного економіці ЄС, враховує тільки вплив санкцій і контрсанкцій, а не загальну кон’юнктуру, для чого експерти WIFO були змушені вдаватися до складних економетричних моделей.
Дослідження проводилося на замовлення міністерства економіки Австрії.
У січні 2015 року експерти WIFO вважали, що через санкції проти РФ під загрозою опинилися 45 тис. робочих місць в Австрії, а економічний збиток може скласти 2,9 млрд євро. На той момент вони не поділяли наслідки російської кризи і вплив санкцій.
У грудні минулого року ЄС вирішив продовжити санкції проти Росії ще на шість місяців – до 31 липня 2017 року, проте європейські видання відзначають відсутність єдності з цього питання серед членів блоку. Так, багато австрійських політиків висловлювалися за пом’якшення санкцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас