Коболєв про "схему Онищенка": В схемі є багато політиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коболєв про "схему Онищенка": В схемі є багато політиків

Енергетика
1385
В “схемі Онищенка” по ряду газодобувних компаній, за участь в якій відносно Олександра Онищенка відкрито кримінальне провадження, є багато політиків, які до неї приєднувалися.
Про це в інтерв’ю “5 каналу” увечері 4 січня заявив глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
Говорячи про “схемою”, Коболєв зазначив, що придумав її не Онищенко, існувала вона “з далеких 2005-х”, і називати його іменем “некоректно”.
“Тут (у схемі) є багато політиків, які до неї завжди долучалися. Схема була побудована на одному простому елементі – різниці в ціні. Державна компанія могла продавати газ по 30 доларів, а приватна – той же газ, який йшов в ту ж трубу з тієї ж свердловини – по 500 “, – зазначив Коболєв.
“Старі свердловини держкомпанії передавали в так звану спільну діяльність і приватна компанія отримує право продавати газ по 500 доларів. Проблема була в тому, що за паперами приватні компанії – і цю практику широко використовували з 2010 до 2014 року на біржах (Сергія) Курченка – коли компанія виходила на біржу, і там з якоїсь причини продавала газ не за ринковою ціною, а по 50 або 100 доларів – і віддавала “Укргазвидобуванню” невелику частину прибутку, а різниця між 100 і 500 – залишалася в кишенях приватних бізнесменів “, – розповів він.
“Завдяки діям і правоохоронців, і менеджменту компанії нам вдалося розірвати більшість таких випадків спільної діяльності, хоча одне велике СП досі залишається, воно має відношення до Онищенко, і зараз ми працюємо в судовому напрямку, і в напрямку роботи з правоохоронцями, щоб так ж припинити і його роботу “, – додав Коболєв.
Як відомо, Олександр Онищенко та ще 20 осіб підозрюють у махінаціях з газом держкомпанії “Укгазвідобування”, який отримували за угодою про спільну діяльність.
За версією слідства, з січня 2013-го по січень 2016- го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродавали куплений в держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а потім реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. Цим державі завдали збитків на суму 1 млрд 613 млн гривень.
Серед фігурантів справи, крім Онищенко, зазначені його мама, 75-річна Інеса Кадирова, і адвокат Валерій Пісний – у минулому бізнес-партнер Ігоря Коломойського.
5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп вже втік за кордон.
У червні було затримано 11 осіб, яких підозрюють у причетності до газової схемою, в результаті дії якої державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас