Депутати пропонують впровадити в Україні "депозитну" систему збору та утилізації тари з-під харчових напоїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують впровадити в Україні "депозитну" систему збору та утилізації тари з-під харчових напоїв

Казна та Політика
3930
“Депозитна” система збору та утилізації тари з-під харчових напоїв має бути впроваджена в Україні для мінімізації екологічних наслідків накопичення відходів, вважають народні депутати.
Відповідні законопроект №5614 і №5615 зареєстровані в парламенті 28 грудня 2016, автори документа – депутати від фракцій “Блок Петра Порошенка”, “Народний фронт”, “Воля народу”.
Законопроект передбачає, що виробники та імпортери напоїв повинні будуть позначати тару для своїх товарів депозитними етикетками.
Споживач буде платити заставну вартість тари, і матиме право повернути депозитну тару до точки збору для одержання вартості депозиту.
Для того, щоб отримати заставну вартість тари, споживач повинен повернути порожню тару, позначену неушкодженою і оригінальною депозитною етикеткою, в точку збору тари.
Виробники та імпортери будуть зобов’язані купувати депозитні етикетки в акредитованих операторів, наносити їх на кожну одиницю тари, та звітувати про їх використання.
Оператори депозитної системи (недержавна форма власності) будуть організувати роботу всієї системи, здійснювати відшкодування точкам збирання використаної тари. Вони також звітують перед органом, який їх акредитував (щодо відходів), і перед Державною фіскальною службою (щодо функціонування системи).
Оператор депозитної системи повинен організувати такий рух тари: виробник (або імпортер) – магазин – споживач – магазин (точка збору) – виробник (або підприємство, що здійснює утилізацію такої тари).
Магазини роздрібної торгівлі не зможуть допускати до продажу харчові напої, тара яких не позначена депозитною упаковкою і повинні будуть організувати місця точок збирання використаної тари із застосуванням автоматичного обладнання або без нього.
Депозитна система буде поширюватися на будь-яку картонно-паперову, металеву, скляну, полімерну та іншу тару, в яку розливаються харчові напої.
Така система збору і утилізації не поширюється на тару експортної, лікеро-горілчаної продукції, продукції, що перевозиться через територію України транзитом, і тару для дитячого харчування.
Вартість депозитної етикетки в базу оподаткування не включається.
На думку авторів законопроекту, такі заходи по збору та утилізації тари сприятимуть її максимальній переробці, ощадливому використанню матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, захисту навколишнього середовища.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас