Денис Сєдаков: Опалення в новобудовах і старих будинках, де дешевше? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Сєдаков: Опалення в новобудовах і старих будинках, де дешевше?

Нерухомість
4205
Часи, коли квартплаті та комунальним платежам в сімейному бюджеті приділялася незначна увага, давно минули. Зараз суми, які доводиться викладати власникам квартир на оплату рахунків, лякають навіть українців із середнім достатком.
Нічого дивного, що питання: “Скільки ми будемо платити за опалення і все інше?” – один з основних, що ставлять покупці консультантам у відділах продажів новобудов і господарям квартир на вторинному ринку.
Існує міф, що комуналка у новобудовах вища, ніж у старих будинках. Як аргумент наводять той факт, що в нових квартирах зазвичай великі площі, які доводиться опалювати, додаткові платежі за охорону, консьєржа та інші послуги, яких немає в старих добрих сталінках, хрущовках, брежневках та інших будинках вторинки.
Насправді, все зовсім не так. У багатьох випадках проживання в новобудові коштує значно дешевше. Іноді платіжки різняться в рази. На чому ж відбувається економія?
Основний пункт – це опалення. Саме воно віднімає левову частку всіх коштів, витрачених на комуналку, і саме там економія найбільш помітна.
У будівництві передбачена класифікація будинків з енергетичної ефективності. Система нагадує класифікацію побутової техніки. Усього категорій 6 – від “А” – найбільш ефективної, до “F” – найменш. Існують нормативи, які визначають допустиму річну норму витрат тепла. Залежать вони від поверховості будинку, його призначення та географічного розташування. Вся ця інформація прописана в ДБН Ст. 2.6-31.2006 «Теплова ізоляція будівель».
Наприклад, для 4-9 поверхового будинку, який розташований в 1 кліматичній зоні (в ній розташований Київ) норматив становить 55 кВт.год/м2 (в Європі 30-40). Якщо ваш будинок має енергоефективність на цьому рівні, то за шкалою він буде мати клас “С”. Якщо він ефективніше (витрата менше) на 10-49%, то клас “В”. 50% і більше – клас “А”. І навпаки – відхилення в більшу сторону на 1-25% – клас “D”, 26-75% – “Е”, ну і далі – “F”.
85% всього житлового фонду в Україні – це найнижчі класи “Е” і “F”. Значна частина взагалі споживає 150-250 кВт.год/кв. м., що в 3-5 разів гірше норми. За кордоном показник енергоефективності безпосередньо впливає на ціну житла.
Чим вищий клас, тим дорожча нерухомість. І це зрозуміло, оскільки експлуатаційні витрати на утримання таких будинків будуть меншими. У нас таке питання виникає рідко, хоча все одно частіше, ніж ще кілька років тому. Можливо скоро ми прийдемо до того, що енергоефективність буде одним з визначальних чинників при виборі будинку.
Багато хто може сказати, що самостійно утеплить свою квартиру. При цьому вони втрачають той факт, що, заліпивши пінопластом фасад старої хрущовки, вони не вирішать проблему енергозбереження. Тепло йде не тільки через зовнішні стіни, але і через підлогу, стелю, внутрішні стіни, двері, вікна…
Тому підходити до утеплення будинку треба комплексно. Місця загального користування, дах, підвал – про них теж не можна забувати. Їх можна утеплити, об’єднавшись з сусідами, але ті хто хоча б раз у житті пробував зібрати гроші на банальний домофон, знають яке це непросте завдання – збирати гроші з сусідів.
Крім того варто пам’ятати: утеплені стіни і трикамерні вікна самі по собі ще не означають, що платити за тепло ви будите менше. Щоб дійсно заощадити на опаленні, у вас повинен бути лічильник тепла. Він може бути домовий або квартирний.
У першому випадку доведеться платити за тепло, спожите будинком, щодо опалювальної площі квартири . У другому — тепло, спожите квартирою, плюс витрати на обігрів місць загального користування (під’їзд, сходова клітка).
У сучасній якісній (підкреслюю – ЯКІСНІЙ) новобудові вже передбачені й утеплення, й лічильники. А це – гарантія того, що рахунки за тепло можуть бути в 2-3 рази менші, ніж у аналогічній за площею квартирі старого зразка.
Якщо брати цифри, то за опалення квартири площею 54 кв. м (стандартна двійка старого зразка) доведеться викласти 1800 грн – це при тарифі 33 грн за 1 м опалювальної площі. При цьому, через погане утеплення, вам може бути дійсно холодно, а температура в квартирі не досягне мінімально передбачених 18 градусів. Водночас за аналогічну площу в новобудові, де є лічильник тепла, ви заплатите приблизно 300-600 грн. А якщо батареї у вас з терморегулятором, то комфортну для себе температуру ви можете вибрати самостійно.
Повертаючись до питання, яке було поставлене в заголовку, підведу підсумок: за опалення в новобудові платити доведеться менше. Ну а якщо ви все ще сумніваєтеся – купувати квартиру в новому чи старому будинку, просто порівняйте платіжки у друзів і знайомих.
Денис Сєдаков, Генеральний директор компанії New City Developers
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас