Збитки "Альфа-Банку" та "Укрсоцбанку" перевищили 9 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки "Альфа-Банку" та "Укрсоцбанку" перевищили 9 млрд грн

Фондовий ринок
2393
Відповідно до статистики Асоціації українських банків, у листопаді «Альфа-Банк» зафіксував збиток 2,147 млрд грн (основна причина – формування резервів під кредити та заборгованість клієнтів на 2,19 млрд грн). Як наслідок, збиток банку за 11 місяців збільшився до 3,62 млрд грн.
Ще в 1-му півріччі «Альфа-Банк» декларував прибуток 1,29 млрд грн. Однак, як писав Finbalance, у ІІІ кварталі цей банк був на другому місці в банківській системі за розміром збитків (1,8 млрд грн), тоді як на першому місці – уже “рідний” йому Укрсоцбанк (2,2 млрд грн).
Декларування «Альфою» збитків відбувається на фоні оголошеної у вересні докапіталізації на 4,7 млрд грн. Як зауважували в банку, це завершальний етап «планового виконання програми докапіталізації відповідно до вимог НБУ» (цитата з офіційної заяви фінустанови).
Збиток “Альфа-банку” в 2015 році склав 2,66 млрд грн, у 2014 році – 2,2 млрд грн.
Щодо «Укрсоцбанку», який поглинули акціонери «Альфа-Банку» (на фото – їх лідер, публічний «фронтмен» Михайло Фрідман). За даними АУБ, його збиток за 11 місяців становив 6,07 млрд грн (у т.ч. в листопаді – 3,06 млрд грн; у жовтні – 284,7 млн грн). Раніше в Укрсоцбанку підтверджували, що в листопаді він отримав нові збитки на 3 млрд грн. Водночас за 11 місяців сукупний негативний фін результат зріс до 5,7 млрд грн, констатували у фінустанові, уточнюючи, що в жовтні в банку був незначний прибуток.
Основна причина значних збитків Укрсоцбанку в листопаді – формування резервів під знецінення кредитів. У коментарі для Finbalance глава правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко наголошувала, що показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу банку – близько 17% (вимога НБУ – не менше 10%). “Раніше резерви враховувались на рівні групи Унікредіт, а на локальному рівні ми в звітності коригували на цю суму капітал, тобто зменшували його на суму не відображених в обліку резервів.
Зараз ми відображаємо суму резервів в обліку і на цю ж суму зменшуємо коригування. До кінця року ми повністю вирівняємо цю історію. Ми ще відобразимо в обліку значну суму резервів. Зараз ми якраз прораховуємо, щоб зробити собі ще якийсь запас по резервам у т.ч. з огляду на вимоги постанови №351”, – констатувала Т. Савощенко.
Як звертав увагу Finbalance, на кінець грудня 2015 року обсяг кредитного портфелю Укрсоцбанку до вирахування резерву в Криму, Донецькій та Луганській області становив 10,95 млрд грн (19.5% від загальної суми кредитів та заборгованості клієнтів до вирахування резерву на покриття збитків від зменшення корисності). При цьому резерв під них було сформовано лише на 3,81 млрд грн.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас