Турецька ліра завершує рік рекордним падінням до долара з 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турецька ліра завершує рік рекордним падінням до долара з 2008 року

Валюта
1527
Турецька нацвалюта підходить до кінця 2016 року з рекордним за 8 років падінням до долара США, оновивши протягом року історичний мінімум, пише Financial Times. Серед валют країн, що розвиваються, більше падіння спостерігається тільки у мексиканського і аргентинського песо.
На 18:00 кч в середу ліра подешевшала до долара на 0,6% – до 3,5415 ліри/$1. Раніше в грудні вартість турецької нацвалюти опускалася до рекордного мінімуму в 3,5840 ліри/$1. З максимуму, зафіксованого в травні, падіння становить майже 30%.
Слабкості нацвалюти посприяли теракти на території Туреччини, невдала спроба держперевороту і підвищення ставки в США.
Все це негативно позначилося на ставленні інвесторів до економіки країни, яка колись вважалася однією з найбільш перспективних серед emerging markets. Тільки в листопаді продажі турецьких бондів і акцій іноземними інвесторами склали $2,6 млрд.
Ще більше ускладнює ситуацію з девальвацією ліри той факт, що валютна заборгованість турецьких компаній становить $210 млрд і витрати на обслуговування цього боргу продовжують рости.
ВВП Туреччини в третьому кварталі знизився на 3,8% квартал до кварталу, при цьому дані не були скориговані з поправкою на сезонні коливання через зміни в методології збору даних. За оцінками економістів Commerzbank, реальне падіння економіки склало близько 4,5%. Аналітик німецького банку Лутц Карповіц назвав такий показник “шокуючим”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас