Новий президент Молдови зняв зі своєї резиденції прапор ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий президент Молдови зняв зі своєї резиденції прапор ЄС

Світ
2146
Після вступу Ігоря Додона на посаду президента Молдови, з резиденції глави держави прибрали прапор Європейського Союзу.
На це звернули увагу журналісти, які в понеділок вранці прийшли на перший брифінг президента, який представив команду своїх радників.
Нагадаємо, Додон є проросійським кандидатом. Нещодавно Додон також заявив, що має намір провести референдум щодо скасування угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Якщо раніше ліворуч висів прапор Республіки Молдова, а праворуч – прапор Євросоюзу, то тепер залишився тільки молдавський прапор.
Крім того, у вихідні був змінений сайт президента РМ, який ведеться трьома мовами. Якщо версії англійською і російською мовами залишилися незмінними, то версія румунською мовою (RO) була змінена на версію молдавською мовою (MD).
Прес-секретар президента Іван Чебан заявив журналістам в понеділок, що «президент поважає Конституцію і закликає всіх наслідувати цей приклад».
Згідно з Конституцією Молдови, «державною мовою в Молдові є молдавська мова на основі латинської графіки» (ст. 13). Водночас, згідно з рішенням Конституційного суду від 5 грудня 2013 року, назву мови визнано «румунська мова». КС пояснив це тим, що в Декларації про незалежність Молдови, яка є складовою частиною Конституції, мова називається румунською.
Такої ж думки дотримуються вчені-лінгвісти. Молдавська мова на кирилиці була перекладена на латинську графіку 1989 року. Після проголошення незалежності Молдови вона стала викладатися в навчальних закладах як «румунська». При цьому прихильники різних назв мови визнають, що між молдавською і румунською не існує різниці.
Ігор Додон був обраний на посаду президента 13 листопада. Своїми основними завданнями на посаді глави держави він проголосив зміцнення державності і нейтралітету, захист православ’я і молдавської ідентичності.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас