Неприватна Україна: як змінить країну націоналізація ПриватБанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неприватна Україна: як змінить країну націоналізація ПриватБанку

Кредит&Депозит
3056
Націоналізація ПриватБанку, що входить у категорію найбільших, може стати точкою відліку для кардинальних змін на фінансовому ринку країни. Частка держави в банківській системі за один день зросла з 30% (407 млрд гривень чистих активів) до майже 50% (після купівлі «Привату» цей показник склав більше 676 млрд гривень). До наглядової ради «Привату» увійшли представники Європейського банку реконструкції та розвитку і Міжнародного валютного фонду, отримавши доступ до інформації про всі операції в банку, включаючи певну неформальну частину.
До того ж «Приват» був активним гравцем на неорганізованому ринку цінних паперів, беручи участь у безлічі сфер життя країни. Куди часто не впускали офіційних представників держав, тим більше ─ міжнародних партнерів або контролерів. Аналіз головних наслідків націоналізації ПриватБанку ─ в матеріалі Forbes.
Сама по собі націоналізація банку не є подією, що виходить за рамки звичного. У кризові 2008-2009 роки Україна вже входила в капітал банків, викупивши Укргазбанк, «Київ» і «Родовід». З цих установ найуспішніший ─ «Укргаз», що залишився після націоналізації повноцінним гравцем на ринку як банківських послуг, так і платіжних технологій. У договорах між Україною і міжнародними донорами час від часу з’являється рекомендація продати націоналізовані установи, тим більше, в світі є приклади дуже вдалих угод.
Наприклад, під час кризи 2008-2009 років Великобританія націоналізувала Northern Rock, Bradford & Bingley і Bank of Scotland, а Німеччина купила 25% акцій Commerzbank. Після кризи і падіння фондового ринку на початку 1980-х в Ізраїлі держава націоналізувала більшість банків. Це врятувало установи, які з часом були приватизовані. Один із найбільших банків Ізраїлю ─ «Апоалім», що в перекладі з івриту означає «банк трудящих», був викуплений сім’єю американсько-ізраїльських бізнесменів Арісон, і контролюється Шері Арісон (329-е місце в глобальному рейтингу Forbes і 1-е місце в списку Forbes найбагатших ізраїльтян) і її братом Мікі Арісоном (61-й рядок у списку Forbes 400).
Станом на 1 грудня кредитний портфель банку перевищував 200 млрд гривень, тоді як усі кредити банківської системи на цю дату ─ понад 966 млрд гривень. У «Привату» сконцентровано майже 1/5 всіх кредитів, виданих в Україні.
Фактично, в націоналізації немає нічого екстраординарного. Однак екстраординарним є сам ПриватБанк. Установа зі специфічною структурою портфеля, один з інноваторів у платіжній сфері не просто в нашому регіоні, а й у світі, з партнерськими договорами щодо запуску ноу-хау з Visa, MasterCard, з розробленою хмарною операційною системою Corezoid, банкінгом «Приват24», найбільшою мережею терміналів поповнення, банківським роздробом та ін.
Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж, призначений у нову наглядову раду ПриватБанку, в ексклюзивному інтерв’ю Forbes розповів, що зараз нове правління і наглядова рада аналізуватимуть стан речей у банку, а до можливого перепродажу банку новому приватному інвестору може знадобитися 4-5 років. Головне питання ─ чи буде до цього часу що продавати?
Корпоративні кредити і суди в Лондоні
Бізнес ПриватБанку складається з кількох вагомих частин. Корпоративні кредити, роздріб, «Приват24», мережа терміналів, гроші інсайдерів і так далі. Кожна з цих частин відіграє свою роль в історії «Привату» і може бути цікава різним гравцям.
Станом на 1 грудня кредитний портфель банку перевищував 200 млрд гривень, тоді як усі кредити банківської системи на цю дату ─ понад 966 млрд гривень. Це означає, що у «Привата» сконцентрована майже 1/5 всіх кредитів, виданих в Україні.
Найбільш спірним і скандальним є корпоративний кредитний портфель ─ 175 млрд гривень на 1 грудня 2016 року (для порівняння ─ кредитний портфель всієї системи перевищував 810 млрд гривень). За останні півроку було висловлено кілька офіційних заяв про ці портфелі. Спочатку в Wall Street Journal з посиланням на НБУ було озвучено, що частка позик пов’язаним особам становить 40%. У дні напередодні входження Фонду гарантування вкладів у «Приват» вже озвучувалася, що 97% кредитів юрособам видані на компанії, пов’язані з акціонерами самого банку.
«Мені хотілося б побачити баланс банку, який буде сформований новим правлінням. Але якщо через деякий час у балансі, з урахуванням сформованих резервів, ми не побачимо підтвердження словами НБУ, у дуже багатьох виникнуть питання до природи звинувачення в бік «Привату». На такий баланс потрібен максимум місяць, від сили ─ час до кінця першого кварталу, ─ зазначає екс-член Ради НБУ Василь Горбаль. ─ У НБУ на сайті опубліковані безнадійні кредити «Привату» ─ це 23 млрд гривень. Але ж не 146 млрд гривень, як кажуть в НБУ».
Серед великих позичальників «Привату» є як зрозумілі бізнеси, пов’язані з акціонерами групи, як то «Укртатнафта» або «Дніпроавіа», так і не відомі широкому колу компанії.
Forbes перевірив інформацію щодо поточного стану деяких з уже озвучених у ЗМІ великих клієнтів «Привату», які отримували кредити від 1 млрд гривень і більше. Виявилося, що такі компанії, як ТОВ «Натела», ТОВ «Зебріна», ТОВ «Пальміра Трейдинг», що отримували кредити від 1 млрд гривень і вище, почали процедуру банкрутства.
Щодо багатьох інсайдерських кредитів можуть виникнути питання з платежами по боргах. Може початися конфлікт, аж до розглядів у Лондонському суді. Від такого розвитку подій збитків зазнає сам банк, оскільки «інсайд» потрібно буде списати ─ якщо інше не передбачено договором, за яким «Приват» перейшов із власності Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та інших акціонерів Міністерству фінансів України. У разі скандалів справа може дійти аж до притягнення до відповідальності нинішніх високопоставлених чиновників.
Валюта і девальвація
Одним із найбільш жорстких наслідків входження держави в акціонери ПриватБанку може стати різка девальвація. Вже наприкінці минулого тижня клієнти «Привата» не могли нормально отримати або навіть замовити валюту: в банку казали, що вона видається в міру появи в відділеннях. З огляду на те, що багато з депозитів українців у банку були розміщені саме в валюті, частину їх можуть конвертувати в гривню примусово.
Як писав у матеріалі для Forbes фінансовий аналітик Анатолій Дробязко, «пасиви й активи юридичних осіб у валюті в цілому в ПриватБанку еквівалентні, а власники бізнесів закрили валютні зобов’язання і перейшли в гривню. Таке буває тільки тоді, коли бізнес у найближчій перспективі очікує різких девальваційних ривків. В активах банку $2,5 млрд кредитів було замінено на 67 млрд грн, що майже еквівалентно за обмінним курсом».
Величезна докапіталізація, яка, за словами керівництва НБУ, потрібна банку, стане одним із факторів, що негативно тиснуть на курс гривні. Франсіс Маліж каже, що оскільки due diligence банку ще не проводився, говорити про точні масштаби грошей, які будуть потрібні «Привату», передчасно.
Глава ради НБУ Богдан Данилишин запевнив Forbes, що наразі не бачить передумов для девальвації гривні, а рада НБУ буде детально вивчати питання, пов’язане з «Приватом», у лютому.
До кінця січня банки закривають річні звіти, і банківське лобі буде утримувати поточний курс усіма силами. Тобто черговий стрибок зі знеціненням гривні Україна може відчути вже в лютому 2017 року.
Мишоловка для тіні
Якийсь «банк П» багато років був притчею во язицех у податковій поліції як активний учасник різноманітних схем. Ні для кого не секрет, що «Приват» завжди був залучений і в неорганізований ринок торгівлі цінними паперами. Мільйони українців, які займаються різноманітною діяльністю ─ від дрібного незареєстрованого домашнього бізнесу до збору пожертвувань ─ отримують потоки кешу на свої карткові рахунки в «Приваті». Як мінімум логічно, щоб у всіх міжнародних донорів, таких як МВФ, виникли вимоги «розібратися», і «притягнути до відповідальності» всіх «винних».
Глава Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв пояснив Forbes наступне: «Безумовно, зміни в статусі «Привату» спричинять тектонічні зрушення у фінансовому ринку України. Питання чистоти балансу й активів «Привату» ─ це банківське питання. Так, група «Приват» працює на ринку цінних паперів досить активно, і зміна статусу ПриватБанку позначиться і на ринку цінних паперів. Результат буде очевидним у найближчі квартал-два, коли ми побачимо динаміку на ринку. Я думаю, що ми побачимо істотне зменшення обсягів торгів на неорганізованому ринку».
Болючими можуть стати і соціальні наслідки, якщо податкова вирішить проводити показові процеси з тими, хто не має можливості себе захистити. Оскільки в своїй політиці МВФ не керується соціальними інтересами громадян, то в складній ситуації можуть опинитися найбільш незахищені верстви населення, які використовували «Приват» як розрахунковий банк.
Зазначимо, що під час фіскальної реформи в Грузії доходило навіть до арештів пенсіонерок, які торгували на базарі, і тиску на найбільш малозабезпечені верстви населення. Зрозуміло, виключення будуть робитися високопоставленим корупціонерам, які мають шанси і компетенції, необхідні міжнародним донорам при роботі з фінансовими потоками в таких країнах, як Україна.
Франсіс Маліж на питання про тіні заявив, що в ЄБРР нічого не знають про цю проблему. «Але очевидно, що вся Україна хоче перейти в іншу систему взаємовідносин, де всі люди платять податки, в якій державний адміністративний апарат і чиновники не корумповані, і де банківська система не використовується для відмивання грошей», ─ розповів Маліж в інтерв’ю Forbes.
Нагадаємо, «Приват» був активним учасником схеми щодо докапіталізації через альпійські банки, і тримав рахунки в таких банках, як EastWest і Winter. ПриватБанк володіє також філіалом на Кіпрі і банком у Латвії. Наприклад, на 1 грудня на кіпрському філіалі «Привату» значилися активи в 23,7 млрд гривень і кредитний портфель у 9,8 млрд гривень.
Обидва ці бізнеси ─ як кіпрський, так і латвійський ─ штрафувалися іноземними фінансовими регуляторами за звинуваченням у відмиванні грошей. Тепер ці бізнеси, а також інформація про їх клієнтів стала доступна Україні. Детально про те, як розвивався PrivatBank в Латвії і чому його оштрафували на 2 млн євро, читайте в січневому номері журналу Forbes.
Роздріб і платежі
Один із найпривабливіших бізнесів у «Привата» ─ це роздріб. Це тисячі зарплатних проектів, близько 20 млн власників карток, найбільша технологічна мережа терміналів. Свої заощадження в банку зберігають мільйони українців, які завдяки високим відсоткам за вкладами (близько 10% річних у валюті, 21% в гривні) на ці самі відсотки жили. Станом на 1 грудня українці довірили «Привату» строкові вклади на понад 114 млрд гривень.
Портфель кредитів фізособам у «Приваті» ─ 30 млрд гривень, і це найбільш працездатний портфель. За оцінками експертів Forbes, проблеми з платежами можуть виникнути у близько 30% фізосіб-позичальників ─ як із психологічних причин, коли люди можуть вирішити просто не віддавати гроші, так і з економічних, наприклад, якщо відсотки погашалися з валютного депозиту в тому ж «Приваті», виплата відсотків по якому в валюті під питанням.
До роздрібного бізнесу «Привату» завжди проявляли інтерес багато інших банків. Так, серед конкурентів на цьому ринку ─ державні Ощадбанк і Укргазбанк, угорський ОТП. За даними Forbes, інтерес до роздробу «Привату» можуть проявити і в Альфа-Банку. В Ощадбанку, щодо якого озвучувався сценарій злиття з «Приватом», поки що не коментують те, що відбувається.
Ще один гравець, який може виявити цікавість до ПриватБанку ─ екс-глава правління цього банку і екс-глава Національного банку України Сергій Тігіпко. Зараз він розвиває свій Таскомбанк і може викупити частину портфеля «Привату».
«Ми давно працюємо на ринку купівлі як корпоративних, так і роздрібних портфелів, активно співпрацюємо з Фондом гарантування вкладів, уважно вивчаємо пропозиції на ринку і завжди готові розглядати нові, ─ каже перший заступник голови правління Таскомбанку Володимир Дубей. ─ Найдешевші цінні активи ПриватБанку ─ це професійний менеджмент, сучасні технології та унікальні канали продажів».
Також у банку ─ половина ринку розрахунків в Україні. Цей бізнес ─ найбільш «смачний» з усього, що робить і робив «Приват». За останній час «Приват24» було переведено на роботу в хмарній системі Corezoid, яка належить компанії, зареєстрованій у штаті Делавер, США. Олександр Вітязь, колишній глава електронного бізнесу ПриватБанку, вже заявляв, що рішення про майбутнє «Приват24» поки що не прийнято.
Для врегулювання питань з ІТ, в тому числі, на роботу можуть запросити Дмитра Дубілета, колишнього керівника ІТ-департаменту «Привату». Втім, корифеєм приватівського ІТ є Олександр Вітязь, а легендарні ІТ-системи банку спочатку вибудовувалися Микитою Волковим, який після звільнення з посади CIO «Привату» в 2013 році перейшов розвивати ІТ до Германа Грефа у «Сбєрбанк».
Деолігархізація
Встановлення державного контролю над ПриватБанком, який був основою бізнес-імперії двох найбагатших українців ─ Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського ─ експерти також називають частиною процесу деолігархізації.
Процес, про який говорили представники США і Великобританії після Революції гідності, зі скороченням частки впливу олігархів на процеси в Україні, міг початися з одного з найагресивніших українських підприємців, екс-губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Саме зменшення впливу таких людей, як Коломойський, на українську політику і економіку безпосередньо озвучувалося як важливе побажання наших іноземних донорів.
«Основна концепція деолігархізації ─ в системі однакових правил. Це система, в якій однакові правила застосовуються і до Ріната Ахметова, і до хлопця, який працює у магазині «Продукти» через дорогу від посольства. Кожен повинен мати рівні можливості працювати і конкурувати. Політика не повинна залежати від великих бізнес-груп, які просто намагаються захистити свої привілеї і ресурси», ─ пояснював в інтерв’ю Forbes колишній посол США Джеффрі Пайєтт.
Банки багато років були центральними ланками і розрахунковими центрами в бізнесах більшості українських олігархів. За минулі два роки свої банки, які раніше входили до групи найбільших фінансових установ країни, втратили такі видатні українські бізнесмени, як Костянтин Жеваго і Олег Бахматюк. Тепер до них приєдналися Коломойський і Боголюбов. У ЗМІ вже з’явилися прогнози про те, що робота банків інших українських олігархів ─ лише питання часу.
Андрій Оністрат, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас