Гонтарева: перед введенням в Приватбанк тимчасової адміністрації з нього вивели 2,6 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева: перед введенням в Приватбанк тимчасової адміністрації з нього вивели 2,6 млрд грн

Кредит&Депозит
1957
Національний банк України (НБУ) в зверненні до уряду про націоналізацію ПриватБанку (Дніпро) пропонував списати пасиви пов’язаних осіб на 32 млрд грн, проте Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вдалося списати 29,4 млрд грн, повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева.
“Ми звернулися на 32 млрд грн, вдалося списати – 29,4 млрд грн, оскільки решти грошей, між тим часом, як ми зверталися і як він (ФГВФО) списав, вже немає. З цього випливає, що ці гроші звідти вивели за останні дні”, – сказала вона в ефірі радіо “Вєсти” в четвер увечері.
В.Гонтарева підкреслила, що націоналізація банку була обумовлена ​​його історією, яка налічує понад 20 років, і неправильною кредитною політикою, яку проводив банк: дуже активним кредитуванням пов’язаного з акціонерами бізнесу, неформуванням резервів, відсутністю застав на балансі банку.
“Насправді, це проблема олігархічного банкінгу, такий банк був не один: існувало завдання – збирати гроші і вкладати в свій бізнес. Але навіть не це проблема. (Проблема) – кредитний ризик був неприпустимим: кредитувалися компанії, які не вели операційної активності, компанії-пустушки, абсолютно не було жодного покриття, грошового потоку”, – пояснила глава НБУ.
За словами В.Гонтаревої, ця картина була для неї очевидна ще в червні 2014 року, коли вона очолила Нацбанк, і це була проблема всієї банківської системи України.
Вона нагадала, що в такій ситуації було здійснено інспектування та стрес-тестування банку, після чого складено плани капіталізації. “Всі інші банки з першої двадцятки програму пройшли, і вже до кінця вересня пройшли позначку 5%-ної достатності капіталу”, – підкреслила главу НБУ.
Вона уточнила, що це не відноситься також до банків “Хрещатик” і Фідобанк, що входили до двадцятки і які навіть не підписали програму капіталізації і були виведені з ринку, і ПриватБанку, який підписав таку програму в лютому 2016 року.
В.Гонтарева категорично відкинула звинувачення екс-правління ПриватБанку в тому, що регулятор свідомо застосовував до нього більш жорсткі вимоги, ніж до інших банків, що і призвело до націоналізації. “Це повна нісенітниця… Зараз вже 60 банків пройшли за єдиною методикою (інспектування і стрес-тестування), розробленою спільно з Всесвітнім банком і МВФ”, – сказала вона.
За її словами, акціонери ПриватБанку завищували вартість активів. “Оцінюючи якісь активи, акціонери розповідали, що вони коштують 25 млрд, коли ми брали оцінку першокласного незалежного оцінювача – вона виявлялася 5 млрд грн. Тому практично те, що вам називає цей банк, ви повинні ділити на п’ять”, – стверджує В. Гонтарева.
Як повідомлялося, екс-правління ПриватБанку в четвер звинуватило Нацбанк і особисто Валерію Гонтареву у цілеспрямованій політиці по знищенню банку, зокрема, в маніпулюванні цифрами, несправедливій зміні політики обліку заставного майна, провокуванні інформаційної атаки. Екс-правління підозрює, що ПриватБанк перейшов у володіння держави в рамках чергового переділу власності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас