Новий формат радіозв'язку працює під водою і під землею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий формат радіозв'язку працює під водою і під землею

Технології&Авто
1275
Агентство перспективних оборонних розробок Пентагону (DARPA) створює новий формат радіозв’язку для передачі даних під землею і під водою. Проект AMEBA обіцяє технологію, яка дозволить шахтарям, водолазам і водіям в тунелях відправляти голосові і текстові повідомлення.
Проект AMEBA (A Mechanically Based Antenna – антена на механічнійоснові) має на меті створення компактної системи зв’язку, яка буде працювати в діапазонах ультранизьких частот (від декількох сотень герц до 3 кілогерц) і дуже низьких частот (від 3 до 30 кілогерц). Електромагнітні хвилі в цих діапазонах здатні проникати крізь воду, грунт, камінь, метал і бетонні конструкції.
Сучасний радіозв’язок такими можливостями не володіє, що ускладнює обмін повідомленнями між водолазами і не дозволяє шахтарям підтримувати контакт з тими, хто знаходиться на поверхні.
«Якщо наш проект буде реалізований, то аквалангісти зможуть використовувати канали зв’язку з ультранизькими частотами для низькошвидкісної комунікації. Наприклад, для обміну текстовими повідомленнями один з одним або з найближчими підводними човнами, кораблями, безпілотниками і наземними станціями», – зазначив керівник проекту AMEBA Трой Олссон в прес-релізі.
Скористатися новою технологією зв’язку зможуть не тільки підводники, а й ті, хто працює в шахтах, бункерах або печерах, повідомляє Digital Trends.
Ультранизькі і дуже низькі частоти застосовувалися для передачі даних і раніше, але в невеликих масштабах. Спроби створити розширену систему підводного і підземного зв’язку вимагали занадто великих витрат і створювали купу складнощів. DARPA планує розробити новий тип легких і портативних передавачів, які можна буде носити з собою.
Дослідження в рамках проекту AMEBA почнуться в 2017 році. Паралельно з цим DARPA спонсорує розробки мініатюрних лідарів, дронів, що самознищуються, датчиків, що імплантуються, невловимих стелс-танків і роботів для автопілотування літаків.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас