Чому 2016-й став роком хакерських атак, і чим це загрожує нам у майбутньому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому 2016-й став роком хакерських атак, і чим це загрожує нам у майбутньому

Кримінал
242
В той час як новини про можливі хакерські атаки на вибори в США продовжують потрапляти у заголовки газет, ця подія аж ніяк не стала найбільшою кібертакою року, що минає. 2016-й запам’ятається нам як період високої активності хакерів, – пише The Gurdian.
Відмінною рисою минулого року стало збільшення кількості атак на державні сервіси. Так, напад на Інтернет-провайдера Dyn в жовтні стало причиною відходу в оффлайн безлічі світових сайтів, таких як Netflix, Facebook, CNN та багатьох інших. Найбільш вражаючим в цій атаці стало те, що вона була здійснена завдяки підключенню до Інтернету звичайних приладів, якими ми користуємося щодня – веб-камер і цифрових реєстраторів.
Минулого місяця від хакерських атак постраждала мережа британських супермаркетів Tesco, в результаті чого відбулися значні фінансові крадіжки з рахунків 9000 клієнтів.
А потім вибухнув скандал з Yahoo. Технічно дані користувачів сервісу були вкрадені в 2013 році, але про це стало відомо тільки зараз. Хакери вкрали дані клієнтів Yahoo і змогли скористатися ними на свій розсуд.
Росія в цьому році стала не єдиною країною, що опинилася в епіцентрі новин про хакерські атаки. Декілька місяців весь світ жваво обговорював конфлікт Apple і ФБР США. Останні хотіли, щоб фахівці IT-гіганта зламали телефон терориста з Сан-Бернардіно.
За словами Річарда Стіеннона, спеціаліста з кібербезпеки і автора книги “Буде кібервійна” (There Will Be Cyberwar) вважає, що 2016 рік приніс нам багато уроків, які варто винести і використовувати в 2017 році. Перш за все, варто задуматися про поліпшення рівнів захисту даних, вивчити характер вже скоєних атак і спробувати запобігти подібному надалі.
Зі Стіенноном згоден і Крейг Фаган, один з керівників World Wide Web Foundation. Фаган вважає, що всі користувачі Інтернету повинні бути впевнені в збереженні своїх даних, але масштаби атак поточного року свідчать про те, що на даний момент ця умова виконується далеко не завжди. І в наступному році світу потрібно це виправити.
Крім того, наростання кількості кіберзлочинів може зачепити і 2017 рік. Технології та можливості хакерів поліпшуються, загроза поширюється на різні сфери діяльності. А це означає, що потрібно бути у всеозброєнні.
Роб Гуідрі, генеральний директор компанії, яка займається аналітикою соціальних медіа, зазначає, що одним з основних мотивів хакерства є гроші. Як приклад експерт наводить російських хакерів, які, при вчиненні атак, керуються цінністю одержуваних ними даних. Російський уряд, за словами Гуідрі, співпрацює з хакерами протягом багатьох років і отримує від цього вигоду.
Також, багато експертів з кібербезпеки сходяться в одній думці – протистояти атакам потрібно з допомогою грамотного і продуманого законодавства. Наприклад, у Великобританії існує норма, яка змушує Інтернет-провайдерів зберігати історію переглядів користувачів протягом 12 місяців. Ця інформація – ідеальна мішень для хакерів, яку не варто створювати. Отже, подібні закони краще переглянути.
Враховуючи поточний розмах хакерства, в кінці 2017 року ми цілком можемо прийти до висновку, що атаки в 2016 році були не такими вже й серйозними і страшними. Щоб запобігти цьому, потрібно починати діяти вже зараз, оскільки хакерство може стати ціною, яку люди заплатять за ведення бізнесу в Інтернеті.
Інна Сєвєрова
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас