Доля "Платинум Банку" має вирішитися до 23 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доля "Платинум Банку" має вирішитися до 23 грудня

Фондовий ринок
3277
Згідно з результатами стрес-тестування, “Платинум Банк” вимагає колосальної докапіталізації. При цьому у фінустанови – єдиної з великих – немає ні прозорої структури, ні достовірно встановленого реального власника. І, як наслідок, – немає надійних легальних джерел коштів для виконання програми капіталізації.
На сайті НБУ акціонером банку значиться класична “футбольна команда”: 11 нерезидентів, за кожним з яких числиться менше 10% його акцій. Банк, судячи з результатів стрес-тесту, є проблемним. Гроші з нього “вимиваються” на пов’язаних осіб. Коефіцієнт покриття заставами кредитів пов’язаних осіб, згідно з уже публічно озвученими даними, становить незначну частину норми.
Капітал Platinum Bank негативний, відповідно, таке перевищення досить небезпечне для стійкості банку. При цьому, фінустанова є глибоко збитковою – негативна різниця між чистими процентними доходами і витратами складе, за даними діагностики НБУ, 414 млн грн за підсумками 2016 р, в 2017-му – 350 млн, в 2018-му – 325 млн.
Як зазначається в результатах стрес-тесту, “істотною причиною негативного процентного доходу є неринкові ставки ЮО великих позичальників станом на кінець 2015: 3,4% в нацвалюті, 1.6% в інвалюті”.
У Нацбанку виданню повідомили, що “власником істотної участі в ПАТ “Платинум Банк” визнаний Борис Кауфман”, незалежно від формального володіння”, а пакет документів пана Кауфмана – як ключового власника “Платинум Банку” – дійсно знаходиться на розгляді в НБУ. Однак в цьому пакеті немає ключової інформації. А саме: про джерела коштів на капіталізацію банку, яку Борис Кауфман повинен виконати до кінця поточного року: за даними регулятора негативний капітал “Платинум банку” становить 163 млн грн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас