Аналітики дали прогноз отримання Україною наступного траншу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики дали прогноз отримання Україною наступного траншу МВФ

Казна та Політика
2557
Аналітики прогнозують прискорення отримання Україною наступного траншу Міжнародного валютного фонду в результаті націоналізації Приватбанку.
“Збільшення держборгу не зашкодить співпраці України з МВФ, тому що він (МВФ) передбачав сценарій націоналізації, аж до необхідності капіталізації в 150 млрд гривень від держави в акціонерний капітал банку. Замість цього ми очікуємо, що націоналізація навіть прискорить надання чергового траншу МВФ Україні” , – сказав представник інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.
Відносно макроекономічних наслідків націоналізації він додав, що державний борг України збільшиться на 116 млрд гривень (4,4 млрд доларів), або приблизно 5,0% від ВВП (близько 85% від ВВП).
За даними аналітика компанії “Драгон Капітал” Олени Білан, націоналізацією Приватбанку практично завершується очищення банківської системи від нежиттєздатних банків.
“Націоналізований банк, швидше за все, буде проводити менш агресивне залучення депозитів і поступово знижувати депозитні ставки, що в цілому призведе до здешевлення ресурсів для банківської системи і прискорить зниження кредитних ставок. Крім того, націоналізація наближає Україну до наступного траншу МВФ, що позитивно позначиться на економіці”, – сказала вона.
Як було оголошено, держава внесе в націоналізований банк від 116 до 148 млрд гривень у вигляді державних облігацій (ОВДП).
Внесення облігацій в капітал буде відбувається поетапно, перший внесок – 43 млрд гривень.
“Важливо відзначити, що вносяться саме облігації, а не “живі гроші”. Банк зможе їх монетизувати в НБУ, тобто отримати гривню, тільки якщо почнеться різкий відтік депозитів і банку потрібна буде додаткова ліквідність. Тобто при націоналізації банку автоматичного вливання гривні в економіку не відбувається і додаткового тиску на валютний курс і інфляцію через входження держави в банк бути не повинно, якщо не буде значного відтоку депозитів”, – підкреслила Білан.
Вона додала, що загальний випуск ОВДП відповідає близько 4,4-5,6% ВВП 2017 року, і підвищить борг до ВВП, за її оцінками, до 85%.
Закон про держбюджет на 2016 рік дозволяє Міністерству фінансів випускати додаткові ОВДП для рекапіталізації банків, перевищуючи заплановані обсяги випуску держпаперів для фінансування дефіциту бюджету.
Така ж норма міститься в проекті бюджету на 2017 рік, який буде розглядатися парламентом у другому читанні на поточному тижні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас