У США закінчується епоха дешевих доларів і боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США закінчується епоха дешевих доларів і боргів

Світ
1261
Світові Фінансові ринки чекали підвищення ставки в Америці, але намір ФРС різко прискорити у 2017 році нормалізацію своєї грошово-кредитної політики став несподіванкою.
Сполучені Штати Америки, найбільша економіка світу і емітент головної резервної валюти, вступили в багаторічний цикл жорсткості грошово-кредитної політики. Це стало остаточно зрозуміло після того, як Федеральна резервна система (ФРС) США 14 грудня не тільки підвищила відсоткову ставку на 0,25 процентного пункту до 0,5-0,75% річних (що було повністю очікуваним), а й натякнула на готовність в 2017 році зробити не два, а навіть три аналогічних кроки (що стало несподіванкою).
Для світових ринків закінчується звичний стан
У повідомленнях інформаційних агентств відзначається, що це – друге підвищення процентної ставки в США за десять років. Тут необхідно враховувати, що перше підвищення на все ті ж 25 базисних пунктів сталося рівно рік тому, 16 грудня 2015 року. А до цього протягом дев’яти років ставка була мінімальною, практично нульовою. Іншими словами, епоха падаючих ставок і наддешевих доларів тривала ціле десятиліття, і для світових ринків такий стан став звичним.
І ось тепер ця ера закінчується. Перше підвищення в 2015 році було швидше символічним. Для того, щоб зважиться на нинішнє, друге підвищення, главі ФРС Джанет Йеллен і її колегам знадобився рік. Якщо в наступному році буде ще три підсилення грошово-кредитної політики, то Америка вступить в 2018 рік з ключовою ставкою в 1,25-1,50%. З історичної точки зору це все ще буде досить низький рівень. Але в порівнянні з попереднім періодом світовий фінансовий ринок опинииться в принципово новій ситуації.
Саме перспектива різкого прискорення руху на шляху до більш дорогих кредитних ресурсів в США (в 2019 році ставка може дійти до 3%) і привела ввечері 14 і 15 грудня до суттєвого підвищення курсу долара. По відношенню до корзини з шести валют, що включає п’ять європейських грошових одиниць і японську ієну, він злетів на найвищий рівень за останні 13 років.
Зростання курсу долара як найбільш очевидний ефект
Зокрема, до мінімуму з 2003 року подешевшала друга за значенням резервна валюта – євро. Якщо 14 грудня до засідання ФРС за один євро давали приблизно 1,065 долара, то 15 грудня курс до кінця дня впав нижче 1,04 долара. Настільки висока динаміка показує, що паритет двох ключових грошових одиниць (1 долар = 1 євро), який передбачається багатьма експертами, вже не за горами і може бути досягнутий в першій половині 2017 року.
Різке глобальне зміцнення долара – найбільш очевидний і відчутний для пересічних споживачів результат рішення ФРС. Однак і саме підвищення ставки, і особливо недвозначний анонс наступних кроків буде мати і численні інші макроекономічні наслідки, які так чи інакше позначаться на всіх нас.
Курс ФРС на жорсткість грошово-кредитної політики (а, по суті справи, на її нормалізацію) призведе до переорієнтації грошових потоків на планеті. В епоху наддешевих грошей вкрай вигідним бізнесом було брати в Америці кредити в доларах і інвестувати отримані за безцінь фінансові кошти в інших країнах, перш за все – в державах з швидко зростаючими економіками. Там можна було вкладатися і в перспективні проекти, і в державні облігації, і в акції, і просто тримати гроші на банківських депозитах під високі відсотки. Цим займалися як західні банки, так і інвестиційні компанії та підприємства з таких країн, як, наприклад, Китай, Росія, Туреччина чи, скажімо, Бразилія.
Тепер, коли кредити в доларах будуть дорожчати, цей потік зменшиться. Більш того, посилиться відтік коштів назад в США, адже кожне чергове підвищення ставки ФРС робить вкладення в самій Америці більш привабливими. Вже зараз прибутковість американських державних облігацій, що вважаються найнадійнішим у світі інструментом для вкладень, досягла цілком пристойних 2,6% (десятирічні папери). При такому гарантованому прибутку готовність цілого ряду інвесторів йти на ризик в далеких країнах з малозрозумілими режимами неминуче знизиться.
Чим рішення ФРС загрожує для ринків
ФРС взялася за різке підвищення ставок зовсім не для того, щоб відтягнути кошти з ринків Європи, Азії чи Південної Америки, що розвиваються. Це лише неминучий побічний ефект, але головна мета – зовсім інша: піти від нездорової для національної економіки політики наддешевих грошей і запобігти зростанню інфляції. А ймовірність її сплеску після обрання Дональда Трампа президентом США помітно зросла.
Адже він обіцяв великомасштабні програми стимулювання американської економіки при одночасному зниженні податків, що збільшить і без того астрономічний держборг США і практично змусить Вашингтон друкувати гроші. До того ж в умовах падіння рівня безробіття нижче 5% дедалі реальнішою стає небезпека дефіциту кадрів і, відповідно, зростання зарплат.
Іншими словами, дії ФРС спрямовані на те, щоб не дати економіці США перегрітися. Підвищення ставки Дональду Трампу як президенту, з одного боку, вкрай невигідні, тому що позикові кошти для держави і бізнесу дорожчають, а зростання курсу долара б’є по інтересах американських виробників, ускладнюючи експорт і стимулюючи і без того великий імпорт.
З іншого боку, приплив грошових коштів, що пішли з країни, назад в Америку повністю вписується в протекціоністську концепцію Трампа. До того ж нормалізація грошово-кредитної політики в інтересах пересічних американських вкладників, які будуть тепер отримувати за свої заощадження більш високі відсотки.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас