Індекс інвестпривабливості України в II півріччі завмер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс інвестпривабливості України в II півріччі завмер

Казна та Політика
212
Індекс інвестиційної привабливості України в другій половині 2016 року склав 2,85 балів у порівнянні з 2,88 балами в першому півріччі і 2,57 – у другому півріччі минулого року, свідчать підсумки регулярного дослідження Європейської бізнес асоціації (ЄБА), проведеного на основі опитування керівників підприємств в листопаді-грудні.
“Настрої бізнесу істотно не змінилися – ні в позитивний, ні в негативний бік, Індекс все ще залишається нижче за медіанне значення в 3,0. Темпи реформ могли бути великими”, – прокоментувала результати дослідження виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев’янко на прес-конференції в Києві в четвер.
За її словами, основними проблемами залишаються корупція, судова влада, не дуже активна дебюрократизація.
Згідно з підсумками дослідження, 67% бізнесменів не задоволені інвесткліматом в Україні, тоді як в першій половині року їх було 78%, однак привабливим бізнес-клімат вважають лише 9% респондентів. Одночасно за півріччя на 5 процентних пунктів зросли скарги на корупцію.
Відсутність змін у інвестклімат в другому півріччі в порівнянні з першим відзначили 46% респондентів, тоді як на деяке поліпшення вказали 14%, погіршення – 12%, а ще 9% заявили, що інвестклімат помітно погіршився.
“Ніяких зрушень в судовій і реформі правоохоронних органів, дуже повільні кроки в напрямку децентралізації та електронного декларування. Дефіцит політичної волі для подолання корупції. Особисті інтереси чиновників превалюють. Невдала приватизація. Суди, податкові та правоохоронні органи залишаються корумпованими”, – йдеться в матеріалах дослідження.
Серед основних позитивних змін 29,2% учасників опитування відзначили стабілізацію фінансового сектора і регулювання.
На думку 34,9% директорів, бізнес-клімат покращиться протягом наступних 6 місяців, тоді як, на думку 42%, Україна не буде привабливою для нових інвесторів в 2017 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас